Androidi-kasutajatel, kes CMd niigi kasutavad, on põhjust rõõmustada. Kuid mida teha nendega, kes kuulevad esimest korda TsüaaniMoodist ja mis elukas see üldse selline on, küsib ajaveeb The Technorat.

CyanogenMod (edaspidi CM) on vabavaraline püsivara-distributsioon, mille saab paigaldada mobiilsel operatsioonisüsteemil Android töötavale seadmele.

See võõrsõnu täis lause tähendab seda, et on olemas Androidi OS-i muditud ja surgitud koopia, mis annab kasutajale rohkem valikuvabadust nutiseadme isikupärastamisel ja seadistamisel.

CMi eelised,

nagu ka paljude muude Androidi-modifikatsioonide puhul:

* võimaldab paremini hallata ühenduseseadeid (3G, 4G, WiFi),

* võimaldab muuta seadme WiFi- ja Bluetoothi-pääsupunktiks (tethering), kui sellist funktsiooni polnud seadmes juba eelnevalt,

* võimaldab kasutajal muuta kasutajaliidese välimust, lisada aknaid, muuta ikoonide ja menüüde välimust, lisada meeldivaid ja kasulikke või niisama tujutõstvaid vidinaid,

* on võimalik ka mõjutada seadme riistvara, näiteks protsessorit overclockida või reguleerida, kuidas seade oma ressurse kulutab,

* teeb vanemavõitu seadmete töö sujuvamaks ja muudab OS-i töökindlamaks.

Mida annab vabavaralisus?

See, et tegemist on vabavaralise modifikatsiooniga, tähendab, et igaüks võib selle loomises, arendamises ja parandamises osaleda.

See teeb modifikatsiooni arendamise palju kiiremaks ja efektiivsemaks, kuna põhimõtteliselt võtavad vabatahtlikud ja entusiastid osa tarkvara arendamisest, mida nad siis ise edaspidi kasutavad.

Projekti nagu CM puhul on vabavaralisuse pluss ka see, et inimesed võivad seda väga paljudel erinevatel seadmetel järgi proovida ja otsida koos lahendusi tekkinud probleemidele.

See võimaldab teha CMi kättesaadavaks suuremale hulgale kasutajatele.

Kuidas toimub arendamine?

Umbes 1-2 korda aastas teeb Google igale soovijale kättesaadavaks kõige värskema Androidi-versiooni lähtekoodi.

CMi kogukond, mis koosneb tuhandetest vabatahtlikest ja niisama entusiastidest, pordib siis värskelt küpsenud Androidi koodi vanematele Androidi-põhistele seadmetele, vaatamaks kuidas seade ja OS omavahel läbi saavad.

Samal ajal hakkavad CMi programmeerijad lisama lähtekoodile lisavidinaid, pasunaid ja muud nänni, parandama Androidi lähtekoodis olevaid vigu ja üleüldse paremaks tegema Androidi lähtekoodi.

Selline parandatud ja täiendatud Android saab nimeks CyanogenMod. Mis kõige huvitavam, vahel sattuvad CMi funktsioonid ka uue Androidi OS-i koostisesse.

Milleks võidab tavakasutaja?

Ausalt öeldes, ega see polegi tegelikult vajalik. CM teeb samas vanade Androidi-seadmete töö kiiremaks, kasutajaliidese töökindlamaks ja annab kasutajale rohkem kontrolli oma seadme üle.

Mina igatahes mina ei näe põhjust CMi mitte paigaldada. Kuid igaüks otsustab ise, mida ta oma seadmega teeb.

Kuid CMi ja ka teiste custom ROMidega oli varem selline probleem, et selle paigaldamiseks pidi seade olema rootitud.

Rootimine on suhteliselt keerukas ja ohtlik protsess, mis võib seadme kasutuskõlbmatuks muuta, ning just see on paljusid harilikke Androidi-kasutajaid CMist eemale hoidnud. Kuid olukord muutus möödunud nädalal.

Internetti ja Google Playsse ilmusid installerid, mis võimaldavad kasutajal väga kergesti paigaldada CMi, seejuures ei pea kasutaja oma seadet rootima ega bootloaderit avama. See teeb CMi paljude kasutajate jaoks kättesaadavamaks, mille üle on minul ainult hea meel.

Ainuke probleem selles olukorras on, et uut installerit ja CMi pole võimalik paigadada igale seadmele, kuid toetatavate seadmete nimekiri on sellegipoolest päris pikk. Ma loodan, et lähiajal nende seadmete hulk, mis sobivad CMiga kokku, suureneb.

CM on kõige populaarsem Androidi modifikatsioon, mis arvatavasti saab populaarsuselt kolmandaks mobiilseks operatsioonisüsteemiks pärast Androidi ennast ja iOS-i. Juba praegu on CMi paigaldatud hinnanguliselt umbes 10 miljonile seadmele.

Ma usun, et CM laialdane levik aitab kaasa sellele, et CM muutub paremaks ning sellega kaasneb ka Android OS-i arenemine.

Aga nagu me teame, kui muutub paremaks Android, ei saa ka iOS ja Apple niisama paigal seista ning ühesõnaga see kõik toob kaasa mobiilsete operatsioonisüsteemide arengu ja aitab ka mõningal määral tehnoloogia kiiremale arengule kaasa.

Õpetus, kuidas installida CM: AddictiveTips

Millistele seadmetele on võimalik installid CM: CyanogenMod Wiki