Kuigi Valge Maja on öelnud, et asi puudutas ainult salastamata süsteemi, esitab see kirjeldus vääralt sissetungi tõsidust. Häkkerid said ligipääsu tundlikule informatsioonile, nagu reaalajas mitteavalikud üksikasjad presidendi päevakava kohta. Kuigi see informatsioon ei ole salastatud, on see siiski ülimalt tundlik ja välisriikide luureagentuuride jaoks hinnaline, teatasid USA ametnikud CNN-ile.

Valge Maja teatas oktoobris, et märkas kahtlast tegevust salastamata võrgus, mis teenindab presidendi täidesaatvat bürood.

Sissetungi uurimises osalevad nii föderaalne juurdlusbüroo (FBI), salateenistus kui ka luureagentuurid. Seda peetakse üheks keerukamaks rünnakuks USA valitsuse süsteemide vastu. Sissetung toimus üle maailma asuvate arvutite kaudu, kuid uurijad leidsid koode ja muid märke, mis nende hinnangul viitavad Venemaa valitsuse heaks töötavatele häkkeritele.

President Barack Obama rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Ben Rhodes ütles, et eraldi süsteemi kasutamine Valges Majas salastatud informatsiooni jaoks kaitses tundlikke rahvusliku julgeolekuga seotud andmeid häkkerite kätte sattumise eest.

„Me ei usu, et meie salastatud süsteemid ohtu sattusid,“ ütles Rhodes teisipäeval CNN-ile. „Me uuendame pidevalt oma salastamata süsteemi turvameetmeid, aga meile on ausalt öeldud, et me ei peaks panema tundlikku informatsiooni sellesse süsteemi. Teiste sõnadega, kui te teete midagi salajast, peate te seda tegema ühes e-postisüsteemis, ühes telefonisüsteemis. Ausalt öeldes peate te tegutsema nii nagu võiks informatsioon ohtu sattuda, kui see ei ole salastatud süsteemis.“

Et Valgesse Majja pääseda, tungisid häkkerid kõigepealt sisse riigidepartemangu, usuvad uurijad.

Vaatamata ameeriklaste jõupingutustele, on Vene häkkeritel ikka uuesti õnnestunud riigidepartemangu arvutisüsteemi sisse murda. Ühe ametniku sõnul on Vene häkkerid riigidepartemangu süsteemi juba kuid „omanud“ ning pole selge, kas häkkerid on suudetud sealt täielikult välja tõrjuda.

Vene kübersissetungide raevukus viimastel kuudel on tabanud USA ametnikke üllatusena ning viinud selle ohu ümberhindamiseni.