Paljud meist ei kasuta (enam) ei CD-, DVD- ega Blu-ray plaate, eelistades sisu nautida digikujul, muuseas nutiseadmete, striimingu ja pilveteenuste kaudu.

Microsoft kinnitas ammust kõlakat, et hakkab oma uut opsüsteemi Windows 10 müüma ka mälupulgal, mis muudab optilise ketta lugeja ebavajalikuks isegi siis, kui tarkvara hankida karbiga, mitte allalaaditavana.

Tõsi, 10 pole esimene Windows, mida saab paigaldada mälupulgalt. Küll aga on ka inimeste tarbimisharjumused lõpuks just sellesse punkti jõudnud, kus arvutikomplekti kokkupanijal on mõistlik kettalugejale mitte mõelda.

Olemasolevast masinat pole optilise ketta lugejat muidugi vaja välja sikutada, küll aga võib selle arvelt kokku hoida oma järgmist süsteemi kokku pannes või tellides. Ja kui ikka väga vaja, saab selle hiljem USB-välisseadmena lisada.

Apple pakub optilistest ketastest vabu arvuteid alates 2008. aastast (esimene oli MacBook Air). Windowsi-leer pole sellele päris üksmeelselt järele jõudnud, aga ajad on muutumas.

Näiteks sülearvutis on kettalugejast loobumine kasulik, sest võimaldab vabaneva ruumi teistele juppidele loovutada, süsteemi tõhusamalt jahutada jm.

Win10-ga mälupulgad on juba pakkumisel näiteks e-poes Amazon.com, kuid tootepilt uudist koostades puudub, mis tähendab, et seda ei saa juba laos kohal olla. Ja ilmumisajaks on märgitud 30. august ehk kuu aega hiljem kui Windows 10 allalaaditavaks muutub.