Nimelt on Eesti e-residendiks hakkamine Ühendkuningriigi elanikele ilmselt mugavuselt teine võimalus Euroopa Liidust lahkuda ja samas justkui kodanikuks edasi jääda.

Seda vähemalt ettevõtjale. Lood Eestis firma (selleks ei pea isegi kohale tulema), mida juhid kus iganes – ja sul on täiesti legit ettevõte, mille abil Euroopa Liidus vabalt tegutseda.

Rääkimata sellest, et Eestis toimib ettevõtlus bürokraatia seisukohast kiiresti, kui ülejäänud maailmaga võrrelda.

Independent toob välja veel teisigi võimalusi EL-ist lahkuda ja samas kodanikuks jääda:

Iiri veri

Kui elad Ühendkuningriigis ja su üks vanavanem sündis Iirimaal (selliseid on 10% brittidest), siis võid Iirimaa kodanikuks hakata ja seeläbi EL-iga kaasnevaid mõnusid edasi nautida.

Sa ei pea selleks isegi Iirimaale kolima ega tingimata oma briti kodaniku staatust loovutama. Iirimaa nõustub sind vastu võtma ka topeltkodakondsuse alusel.

Tõtt-öelda ei pea sa isegi Iiri päritolu olema, et Iiri kodanikuks saada, aga see protsess on keerukam.

Maksa Küprosele 2,5 miljonit eurot

See võib toimida mitmel viisil nende valitsust ja majandust toetades, nt valitsuse võlakirju ostes.

Abiellu Euroopa Liidu kodanikuga

Enamik EL-i vaatavad seda soosiva pilguga, kui nende kodanik ametlikult enda kaasaks teha. Nt Prantsusmaal ja Hollandis ei pea isegi hiljem seal elama, abielu peab lihtsalt kindla aja jooksul püsima jääma.

Õpi Euroopa Liidu riigis asuvas ülikoolis

Nagu eelmine punkt: see on soositud, aga sa pead taas teatud aja jooksul vastu pidama. Näiteks Prantsusmaal elades saab kodanikuks tavaliselt viie aasta järel, aga seal ülikoolis õppides kahe aasta järel.

Lihtsalt ela soovitud riigis vähemalt viis aastat

EL-i riigis viis aastat elades ja tõestades, et püüad sinna sulanduda – ilmselt eksamite ja testide abil – ongi enamasti võimalik kodanikuks saada.

Kokkuvõtteks

Eesti e-residentsus ei muuda sind automaatselt Eesti kodanikuks ega anna elamisluba, aga ettevõtja seisukohalt on selle plussid ilmselged.

Pluss kõik teised siinloetletud variandid on keerukamad , kui sinu sees just Iiri verd ei ringle!