Uued andmed FRA koostöö kohta NSA ja Suurbritannia valitsusside peakorteri GCHQ-ga tulid päevavalgele Euroopa Parlamendi kodanikuvabaduste, õigus- ja siseasjade komitees (LIBE) toimunud kuulamisel, teatas Rootsi väljaanne Metro.

Komitee liikmete küsimustele vastama oli kutsutud mitmeid ajakirjanikke ja teadlasi, et nad seletaksid, mida NSA nuhkimine endast kujutab, teatab Metro. Üks kutsutuist oli uuriv ajakirjanik Duncan Campbell. Ta väitis, et Rootsi on kolmas tähtis osapool pealtkuulamisskandaalis, kus seni on räägitud vaid kahest tegijast: USA-st ja Suurbritanniast.

„Ma paljastan salajase Euroopa Liidu liikmesriigi, mis teeb GCHQ-ga koostööd interneti ja merepõhjas olevate sidekaablite pealtkuulamises. See on Rootsi ja riigi koodnimi on SARDINE,“ kirjutas Campbell Twitteris.

Muu hulgas väidab Campbell, et Rootsi võimaldab USA-le ligipääsu merepõhjas olevatele Balti sidekaablitele.

Campbell ütles Euroopa Parlamendi komitee ees esinedes, et Rootsi teeb nüüd koostööd niinimetatud „Five Eyesiga“ ehk FVEY-ga, alliansiga, mille moodustavad USA, Suurbritannia, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa.

„Ja siin on üllatus sellele parlamendile ja liidule. Sest FVEY-ga on kõikehõlmavas pealtkuulamises ühinenud uus organisatsioon, mida peetakse dokumentide järgi GCHQ suurimaks koostööpartneriks väljaspool ingliskeelseid riike,“ ütles Campbell. „Ja see on Rootsi, kus raadioluure on tegelnud satelliidi abil jälgimisega aastaid ning surunud läbi ka uued internetiseadused, et pääseda ligi merealustele kaablitele.“

„Kui seda ei peatata, levib ülemaailmne jälgimissüsteem üle kogu Euroopa Liidu, mitte ainult minu kogumaa Suurbritannia abiga, vaid ka teise liikmesriigi Rootsi väga aktiivsel ja koostööaltil osavõtul,“ ütles Campbell.

Intervjuus Rootsi ajalehele Aftonbladet ütles Campbell, et andmed Rootsi kohta olid kõige tundlikuma materjali hulgas, mille NSA endine kaastöötaja Edward Snowden meediale lekitas.

„Andmed Rootsi kohta olid selle informatsiooni hulgas, mille avaldamist takistati,“ ütles Campbell Aftonbladetile.

Campbelli sõnul oli selle materjali salastatus mitu taset tasemest „top secret“ kõrgemal.

„Koostöö Rootsiga on GCHQ-le kõige olulisem pärast NSA-d,“ kinnitas Campbell.