Krüptoraha väärtus võib ruttu muutuda, kui tehnoloogiafirmade, finantsmaailma või eri riikide võimuesindajad sellele toetust annavad või vastuseisu ilmutavad. Mõni väidab, et muutuse võib esile kutsuda kasvõi ühe mõjuvõimsa isiku tegevus.

Praegu on Bitcoini väärtus igatahes taas julgelt tõusuteel, näiteks hiljuti lisandus ühe kuuga hinnale tervelt 70%. Loo koostamise hetkel näitab kiire guugeldamine selle hinnaks 358,83 eurot.

Tõusul on ilmselt mitu põhjust:

* kasvav üldine tuntus ja toetus. Turu-uuringute firma Magister Advisors ennustab näiteks, et Bitcoinist saab 2030. aastaks kuues enim kasutatud valuuta (mis tähendab, et see oleks sama levinud kui Austraalia dollar).

* kindlasti olukord Hiinas, mille valitsus vähendab tasapisi ülempiiri, et kui palju välismaal viibiv kodanik tohib sularaha välja võtta. See muidugi sunnib paljusid leidma raha liigutamiseks teisi viise, näiteks Bitcoinis arveldamine.

* mõned eksperdid väidavad, et praegu on lihtsalt kasvuaeg, sest Bitcoini hinnal ongi kalduvus tsüklitena kasvada ja langeda.

Mida arvab asjatundja?

Asse Sauga, Eesti Krüptoraha Liit, juhatuse liige: "Minu hinnangul käivitas praeguse hinnaralli kõigepealt 22. oktoobril avaldatud Euroopa Liidu kohtuotsus, mille kohaselt Bitcoini ost/müük on Euroopa-üleselt käibemaksu alt vabastatud.

See otsus lisas turgudele palju selgust ning lisaks suurema usalduse ja kinnituse EU kohtu poolt, et tegemist on rahaga võrdväärse kauplemisvahendiga.

Lisaks sellele avaldati veel mõned positiivsemad uudised Bitcoini kohta. Näiteks otsustati peale pikka menetlemist lisada Bitcoini märk unicode-tekstistandardi tabelisse, mis jälle omakorda tunnustust ja usaldusväärsust lisab.

Viimase otsa tõusust on andnud muidugi ka spekulaatorid, kes ilmselt on põhjustanud ka tänase päeva languse."