Suure tõenäosusega jõuab pakutud lingil klõpsates arvutisse pahavara või lihtsalt midagi tüütut ja ebavajalikku (reklaam- või nuhkvara vms). Üks mis kindel: kui tahad veebis videosid vaadata, pole vaja enam kui moodne brauser juba pakub.

Suurimatel saitidel selliseid lahkeks lingi- või allalaadimise-pakkumiseks maskeeritud pettusi palju ei kohta, küll aga väiksematel, kus saab näiteks midagi striimida. See on levinud võte, kuidas paha arvutisse pääseb.

Vajadus koodekeid või pluginaid hankida on arvutiajaloo prügikasti kadunud nähtus. Kunagi oli see tõesti tähtis ning teadjamad koostasid või hankisid koodekipakke, kus kõik olulisimad korraga esindatud olid. Nüüd aga on iga moodne brauser juba niigi piisavalt nupukas.

Foto: ekraanitõmmis

Mida veebivideote vaatamiseks üldse vaja on?

* Tänapäevane brauser: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera. Hangi uusim variant, see sisaldab meediaesituseks kõike vajalikku ning on vanematest väljalasetest reeglina turvalisem.

* Adobe Flash: paljudel saitidel endiselt kasutusel. Chrome'i on vastav plugin juba lisatud, teiste brauserite kasutajad hankigu või uuendagu seda ametlikul kodukal adobe.com. Selle külastamiseks ära klõpsa mõnel pakutud lingil, vaid tipi ise aadressireale, nii on turvalisem!

* Korralik meediapleier juhuks, kui midagi siiski alla laadid. Soovitame VLC-d, mis tunneb ja suudab esitada ilmselt kõiki heli- ja videoklippe, mida sa sellele sööta kavatsed. Ka selle hankimiseks külasta ametlikku kodukat videolan.org ja ära klõpsa sinna jõudmiseks pakutavaid linke.