Juunis tutvustatud ning sellel sügisel ametlikult lansseeritavad iOS 9 ja OS X on arendajatele kättesaadavad olnud juba mõnda aega, kuid alates 9. juulist on mõlema platvormi tarkvara beetaversioonid saadaval kõikidele, kellel on olemas Apple ID ehk Apple’i konto, kirjutab Digitark.ee.

See on märkimisväärne sündmus, sest ettevõte ei ole varem võimaldanud üldiselt tavakasutajatel tarkvara testida – seni on see olnud peamiselt Apple’i arendajate privileeg.

Kui oled tarkvara testinud ka varem, siis ilmselt ei ole ka selles sinu jaoks mitte midagi uudset, aga kui oled tavakasutaja, võta pisut mõtlemisaega, sest testversioonid kubisevad tavaliselt väiksematest vigadest ning kindlasti pole uusi tarkvaraversioone soovitatav testida seadmes, mida igapäevasteks toiminguteks kasutad.

Beeta- ehk testversioon

Kuna testversioonid on tarkvara arendamise üks (viimastest) etappidest, siis beetatestijana pakud sa end vabatahtlikuks võimalike probleemide väljaotsimisel ning leidmisel. See annab arendajatele võimaluse enne ametlikku ja suuremahulist lansseerimist tarkvarale veel viimast lihvi anda.

Laias laastus peaks süsteem toimima selliselt, nagu see mõeldud on, kuid kindlasti ilmnevad erinevad vead, mis seadme kasutamist segavad (telefon ei saada sõnumeid, meili seadistamine ei tööta, teatud rakenduste avamisel jookseb kokku, unerežiimist äratamiseks vajab restarti jne).

Sellepärast on mõistlik kasutada seadet, mis pole igapäevaste toimetustega rakkes. Erinevalt Apple’ist on Microsoft sama meetodit kasutanud ka varem ning see kehtib ka 29. juulil väljalastava Windows 10-ga, mida digientusiastid juba varakult proovima said hakata.

Kuidas saada iOS 9 või OS X-i testijaks?

Testijaks saamise eeldus on Apple’i konto olemasolu. Kui sul seda veel pole, saad konto teha näiteks oma telefonis, kui lähed Settings -> iCloud -> Create a free Apple ID.

Kindlasti peab sul olema ka Apple’i seade iPhone, iPad, iPod või MacBook. Täpsema info registreerimise ja muude tingimuste kohta leiad CNETI lehel.

Enne registreerumist ole täiesti kindel, et sul ei ole midagi kaotada, kui seadmes olev info igaveseks kustub või kui seade kasutuks klotsiks muutub.

Nagu eelpool mainisin, siis enne ametlikku lansseerimist kasutajatele pakutavad beetaversioonid on täis vigu ja nässu läinud seadmed kõigest tarkvara arendamise üks osa.

Kui sa tahad süsteemi, mis töötab laitmatult ja vigadeta, ei ole testimine kindlasti sinu jaoks – uue tarkvara installimisega peaksid aga sel juhul ootama sügiseni, mil Apple selle kõikidele kättesaadavaks teeb.

Kui oodata siiski enam ei kannata, võta testimiseks seade, millest sul kahju pole, kui see enam tööle ei hakka.