Alles see oli, kui Apple vihastas iTunesi kasutajaid U2 pealesunnitud albumiga, mis saabus ise muusikakogusse, mida ei saanud alguses üldse kustutada ja ka hiljem tuli selleks paljudel vaeva näha.

The Wall Street Journal tõi päevavalgele skandaali, mis jõudis avalikkuse tõttu paar päeva tagasi Apple'i vastu esitatud kollektiivhagi tõttu.

Selgub, et ajaperioodil 2007-2009 oli käigus võte, et kui keegi iPodi iTunesiga ühendas (mis on Apple'i pleieri jaoks vajalik), kontrollis tarkvara, kas pleieris leidub ka mujalt hangitud palasid.

Jaa, ma tean, iPodi failide haldamiseks on teisi võtteid ka, aga Apple näeb ette ainult oma toodete kasutamist, nagu iTunes. Muud variandid on ka tavakasutajale pigem segased.

Igatahes, kui iPodist siis mujalt pärit palasid leiti, hakkas iTunes veateateid kuvama – kuni kasutaja seadmes vabrikusätted taastas.

Knihv on selles, et iTunesi ametlik kraam jäi pilve muidugi alles, kust sai selle vabrikusätete taastamise järel uuesti alla laadida. Kõik muu läks aga kaduma, kui sellest kuskil varukoopiaid polnud.

Apple'i esindajad on selle taktika olemasolu kinnitanud ning kaitsnud enda teguviisi muidugi väitega, et see oli nii kasutaja kui ka seadme turvalisuse huvides.

Kõik iPodi-sõbrad aga nii kergelt liimile ei läinud, nimetasid Apple'i käitumist keelatuks (monopolistlikuks) ja tõmbasid firmale kollektiivse kohtuasja kaela.

Kahjutasudeks on nõutud kuuldavasti 350 miljonit dollarit. Kuna Õunamaja istub teatavasti metsikute rikkuste otsas, pole sellise raha kaotamine nende jaoks mingi asi. Eeldusel muidugi, et hagejad saavutavad võidu ja saavad kogu soovitud kahjutasu.

Kurvem on aga see, et Apple ei saa kunagi oma trikkide eest karistada, ükspuha millise skandaali otsa nad satuvad.

Ainuke võimalus hiidfirmat mõtlema panna oleks rahakotiga hääletada või siis võimalusel paljude nende teenuste kasutamist vältida. Aga enne läheb rätsep läbi nõelasilma kui järjekordne õunaseade ilmub turule ilma müügiedetabeleid kroonimata...

Muidugi pole ainult Apple see üks tehnoloogiaettevõte, mis kasutajate kallal räpaseid trikke kasutab. Kes piisavalt suureks kasvab, teeb ikka, mis tahab, olgu ta siis inimene või firma.

Aga sellest pole loomulikult kasutajatele suurt lohutust, kes failidest ilma jäänud ja arusaamatute iPodi-veateadete tõttu närve kulutanud.