Kolmest rakendusest ühe eesmärk on näidata varasemaid kokkupuuteid koroonahaigetega, teine annab tööandjaile kindluse antikehade olemasolu kohta ning kolmas annab maalib pildi inimese immuunsuse üldisemast pildist. Tundub ka, et kõigi kolme puhul on kaasa löömas Eesti riik.

Kõige „riiklikum" neist kolmest on esimene. Selle eestvedaja on sotsiaalministeerium ning valmis peaks see rakendus saama mai lõpuks. Põhimõte on lihtne: äpi kasutaja saab mobiiltelefoni teate, kui ametlikult registreeritud viiruskandja on tema mobiili Bluetoothi leviulatuses olnud. Täpselt selliseid rakendusi tehakse praegu kõikjal maailmas.

Lisaks annab see rakendus soovitusi, mida edasi teha - kas jääda igaks juhuks kaheks nädalaks isolatsiooni. Positiivseks saavad end rakenduses märkida ainult need, kellel on viirus tõesti Digiloo andmeil tuvastatud.

Rakendust arendavad Velvet, Mooncascade, Mobi Lab, Iglu, Icefire, Guardtime, FOB Solutions, Fujitsu Estonia, Cybernetica ja Bytelogics.

Teiseks on aprilli lõpus MTÜ Back To Work taha koondunud ärimehed - nagu näiteks Taavet Hinrikus, Robert Kitt ja Ain Aaviksoo - äsja valmis saanud testversiooni lahendusest Digitaalne immuunsuspass. Ning ka selle rakenduse loomisel on kaasa löönud avaliku sektori spetsialistid.

Digitaalne immuunsuspass kogub SYNLABi koroonaviiruse testide andmeid ning testitud inimesed saavad jagada enda testi tulemusi kolleegide, ülemuse või lähikondsetega ühekordse ajutise QR-koodiga, mille loob turvaliselt kas mobiilirakendus või veebileht. Enne QR-koodi saamist peab inimene end identifitseerima ID-kaardi, Smart-ID või mobiil-IDga.

Testidena kasutatakse praegu antikehasid tuvastavaid teste ning RNA-teste ning tulevikus ka näpuvere kiirteste. Radissoni hotellikett ja PRFoods on seda rakendust juba testimas. Pole veel selge, kas lahendus kasutab juba varem antud koroonateste või peavad inimesed hakkama uuesti neid andmas käima.

Digitaalse immuunsuspassi meeskond teeb koostööd kolmandagi Eesti digilahendusega, mis aitab võidelda epideemiatega - nimelt digitaalse immuunsustaskuga.

Seda projekti veab Ain Aaviksoo juhitav andmeturbafirma Guardtime, ent Maailma Tervishoiu Organisatsioonile on ideed tutvustanud riigikantselei diginõunik Marten Kaevats. Immuunsustasku põhiline idee on, et inimene saaks esitada enda kohta käivat usaldusväärset infot turvaliselt ja teine pool, olgu selleks kes tahes, saaks seda usaldusväärselt kontrollida.