Roccat Ryos mehhaanilised klaviatuurid hõigati välja juba aasta alguses, kuid turule saabuvad alles sellel või järgmisel kuul, kuna tarkvaraga oli probleeme, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Power-Gridi tutvustati esimest korda eelmise aasta augustis ning see pidi kättesaadavaks muutuma 2012. a detsembris. Kalendrit vaadates on juba 2013. aasta oktoobri teine pool – seega ikka päris tubli viivitus.

Kaua tehtud kaunike, ütleb vanarahva tarkus. Loodame, et see siis ka paika peab ning vaatame kaugjuhtimise platvormi natuke lähemalt.

Funktsionaalsus

Ei ei, Power-Grid ei ole tavaline kaugjuhtimise rakendus sinu arvuti taganttorkimiseks. See on palju palju muud enamat – see on kaugjuhtimise platvorm steroididel. Või Ecstasy mõjude all. Või lihtsalt väga suure adrenaliinilaksu all.

Platvorm koosneb kahest poolest – Windows 7 või uuema operatsioonisüsteemiga arvutis jooksvast programmist, mille kaudu arvutit juhitakse ja seadistus tehakse, ning Androidirakendus (õunafännidele ka iOSi jaoks saadaval).

Nutiseadmes saab anda arvutile erinevaid käsklusi ning neid piirab pigem kasutaja enda fantaasia kui platvormi võimalused.

Foto: ekraanitõmmis

Programm koosneb erinevatest grididest ehk vahelehtedest, kuhu kasutaja saab koondada otseteed ning käsklused või vajalikku infot kuvavad väljad. Mida siis kõike teha saab, sellest nüüd lähemalt.

Standardne lähenemine on see, et kuvatakse valik süsteemiinfot – protsessori koormus, mälukasutus ning ketaste täituvus. Samas saab otse avada ka vastava ketta (kausta) arvutiekraanil.

Mugava lahendina on olemas kogu helisüsteemi kontroll ning platvormi on integreeritud ka erinevate meediapleierite juhtimine. Kui sa kasutad arvutit meediakeskusena, siis nutitelefon toimib mugava puldina. Samas on vaikimisi rakendusel kaasas ka operatsioonisüsteemi baaskäsklused.

Rakendus on võimeline silma peal hoidma ka erinevatel rakendustel ning teenustel. Sundida seda näiteks kontrollima lugemata e-kirju, silma peal hoidma näoraamatu uudistevool või miks ka mitte, teavitama kui keegi Skype'is kirjutas.

Paremad võimalused ikka viimasena – antud rakenduses on võimalik sisuliselt sundida arvutit tegema kõike, mida saab käsurealt või rakendusel lisaparameetritega/klaviatuuri otseteedega jms ette sööta. Ning laiendite kaudu ka teiste programmide ning ka mängude juhtimine.

Kasutaja saab ise enda jaoks vastavad sakid – seda arvutipoolses rakenduses. See on nagu Razeri klaviatuuri puutetundlik lisaekraan steroide täis pumbatud. Nii võid kuvada enda nutitelefoni ekraanile tekstiredaktori baaskäsklused või hoopis näiteks videopleieri juhtnupud.

Kõige kõigem tuleb välja siis, kui sa mängid arvutimänge. Selle asemel, et klaviatuuri kasutada, anna käsk telefoniekraanilt. Pane see kuvama vajalikke andmeid või hoopis kirjuta valmis makro (kuni 512 tähemärki hetkel), mis terve käsurea mängule ette söödab.

Foto: ekraanitõmmis

Kasutaja, nagu ikka, saab luua enda gridi ning seda ka teistega jagada. Kui endal ei ole soovi vajalikku gridi valmis teha, võid vaadata Roccat Power-Gridi lehele ning otsida enda lemmikmängu vajaliku laiendi.

Seal on tootja poolt üles laaditud terve hunnik laiendeid populaarsetele mängudele nagu Civilization 5, Battlefield 3, World of WarCraft, Skyrim, CS või League of Legends. Valik on iseenesest väga suur.

Samas ei piirdu kogu funktsionaalsus sellega. Kui sinu arvuti taga on näiteks Roccati tooteid, mis on muudetava valgustusega (Isku FX, Kone jms), siis nende seadmete valgustust saab samamoodi rakendusest otse juhtida.

Kelle jaoks?

Ei tasu mõelda, et antud platvorm on mõeldud ainult arvutifriikidele või mänguritele. Power-Grid pakub kõigile mugavat võimalust kasutada oma nutitelefoni või tahvelarvutit igapäevases töös või kodus õhtul filme vaadates.

Lihtne näide – paned arvutist filmi mängima ning see kuvatakse teleriekraanile. Selle asemel, et minna arvuti ette ja film pausile panna, saad teha seda mugavalt tagareast. Paned muusika mängima, tegeled muude asjadega arvutist eemal ning soovid järgmise laulu peale minna esitlusloendis. Telefon taskust välja ja tehtud.

Miks ka mitte kuvada tekstiredaktor pisikesel ekraanil täisekraani peal ning küljenduse funktsioonid tuua tahvelarvuti ekraanile. Peita Photoshopis actionite sakk arvutiekraanil ning tuua käsud telefoni? Võimalusi on iseenesest palju ning reaalses elus vabalt rakendatavad.

Foto: ekraanitõmmis

Mänguritele suunatud laienditest ning kasutusvõimalustest ma parem ei hakkagi täpsemalt siin rääkima – neid võimalusi on liiga palju ning mänge rohkem kui küllaga, kus Roccat Power-Gridi platvormi ära kasutada.

Kokkuvõte

Peale esimest väljahõikamist aasta eest tundus antud platvorm olevat väga huvitav. Peale pikka ootamist tuleb nentida, et ootamine oli seda väärt. Roccat Power-Grid pakub paindlikku ning intuitiivset lähenemist ning seda saab ära kasutada pea kõikjal – ainult lase oma fantaasial lennata.

Paratamatult küll kaasnes sellega teatud piirangud. Ma oleksin väga õnnelik olnud, kui seadmed ei peaks olema samas võrgus. Teiseks on suur kitsaskoht seadmepaigutus töölaual.

Viimast küll lubab Roccat uuest aastast parandada, kui nad hakkavad lõpptarbijale pakkuma lisavidinaid seadmete jaoks (loodan, et seal on mugavaid laadimisdokke/lauahoidjaid populaarsetele Androidiseadmetele). Roccat on ise igatahes selliseid laiendeid näidanud iPhone'ile.

Peale esimest paari päeva vabakasutuses oleva rakenduse kohta on see äärmiselt hea tagasiside osaliseks saanud ning kiidetud platvormi paindlikkust.

Mõelda vaid, mis nüüd saab, kui suurem rahvamass selle taga on ning laiendeid agaralt kirjutab ning teistega jagab.