Esiteks alustame sellest, kuidas kasutaja programmi Cerberus anti theft juhtida saab, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Selleks on kaks elementaarset võimalust: läbi veebiliidese aadressil www.cerberusapp.com SMS-käskude teel. Viimase jaoks on olemas ka lisarakendus, mis võimaldab mugavalt käsu valida ning teele saata.

Lisaks saab rakendust kergelt seadistada välja saatma teadet, kui SIM-kaarti on muudetud. Vajalik on see juhtudeks, kui netiühendus on deaktiveeritud, kuid turvarakendusele SMS-käskude saatmiseks on telefoninumbrit vaja.

Fotod: ekraanitõmmised

Teiseks on rakendusel olemas erinevad mehhanismid enda kaitsmiseks võõraste poolt. See on vajalik eriti siis, kui Androidiseade on langenud võõraste küüsi.

Esiteks saab rakenduse paigaldada administraatoriõigustega, mis tagab võimaluse näiteks lukustada seade parooliga või kasutada hoopis andmete kustutamise funktsiooni.

Admin-õigused kaitsevad rakendust ka eemaldamise eest – ilma paroolita seda teha ei saa. Tegu ei ole lockscreen-rakendusega, millest saaks kergelt mööda hiilida, vaid Androidi operatsioonisüsteemi enda ekraanilukuga.

Teiseks on võimalik eemaldada Cerberus paigaldatud programmide loendist. Rakendusele ligipääs ning seadete muutmine käib siis läbi telefonirakenduse – vali eelmääratletud number programmi kuvamiseks.

Kirsiks tordil on võimalus paigaldada rakendust läbi Recovery-keskkonna. Tänu sellele ei kao rakendus seadmest ka siis, kui tehase algseadmed taastada. Sellisel juhul tuleb seadmesse paigaldada teine operatsioonisüsteem, et rakendusest lahti saada.

Läbi Recovery paigaldamiseks pakutakse ka teist versiooni programmist, kus töötavate protsesside all ei kuvata rakenduse, vaid suvalise süsteemiprotsessi nime.

Fotod: ekraanitõmmised

Kolmandaks, rakenduse funktsionaalsus situatsioonides, kus seade ei ole enam enda enda käes.

Kasutajal on suur hulk erinevaid võimalusi. Loomulikult kõige lihtsam valik on seadme asukoha tuvastamine ning jälgimine.

GPSi automaatne käivitus (kui keelatud) toimib ainult Android 2.3.3 või vanematel seadmetel. Kui seadmel on uuem operatsioonisüsteem, siis GPSi aktiveerimiseks on vaja root-kasutaja õigusi. Kui GPS keelatud eelnevalt ei ole, siis pole ka probleemi.

Telefoni leidmiseks voodi alt või pargis varaste taskust on võimalus käivitada alarm. See toimib ka siis, kui seade viibib hääletus režiimis.

Pikanäpumeeste jälgimiseks on olemas võimalus salvestada mikrofoni poolt kinnipüütavat heli või siis sundida kaamerat pilti tegema. Cerberus lubab ennast seadistada pilti tegema ka siis, kui vale PIN-kood on seadmesse sisestatud.

Kui sellest väheseks peaks jääma, siis kaughalduse teel viimaste kõnede (sisenevad ning väljuvad) kättesaamine on igatpidi mugav lahend.

Seadme turvamise jaoks on sisse ehitatud veel funktsioone. Võimalus lukustada kogu Androidiseade parooliga või kustutada kõik mälus olevad andmed. Erinevate käskude saadetud/vastu võetud käsusõnumite peitmine sõnumirakendusest ning palju muud.

Kelle jaoks?

Mingi tagavaraplaan peaks olema igal kasutajal. Ma ei taha kõlada kui maailmalõpukuulutaja, kes üleliigset paanikat tekitab, aga iial ei või teada, mis juhtuda võib.

Oma tervet elu elektrooniliselt taskus kaasas kandes ei tunneks end just kõige mugavamalt, kui võõras sellele ligi pääseks (isiklikud dokumendid Dropboxis, e-kirjad Gmailis, Facebook, Evernote märkmed jpm, lisaks kõik need salvestatud paroolid erinevatesse keskkondadesse).

Ilmselgelt tuleb arvestada ka materiaalset kadu, kuna nutitelefon või tahvelarvuti ei ole veel nii odav või vana, et sellest mitte puudust tunda.

Sellest lähtuvalt võiks öelda, et turvarakendus on vajalik igaühele. Kasvõi profülaktilises mõttes.

Kokkuvõte

Cerberuse teeb heaks just võimalus turvata turvarakendust ennast. Kaitsta seda eemaldamise eest, võimalus rakendust alles hoida ka pärast tehase algseadmete taastamist jne. Lisaks veel fakt, et see ei võta süsteemilt ressursse, kui pole vastavat käsku antud, ning ka võimalus teha rakendust nähtamatuks.

Lisaks on üles ehitatud kvaliteetne rakendusplatvorm, mis võimaldab seadet leida, tagasi saada ning andmeid turvaliselt hoida võrdlemisi kergelt.

Arvestades ka potensiaalset kasu rakendusest, on ühekordne hind 2,99€ selle juures võrdlemisi väike. Seda just võrreldes 200 korda kallima seadme kaotsimineku (varguse) puhul.