Nimelt on Androidi tarkvaraga telefoni võimalik paigaldada klaviatuuriäpid, mis oskavad eesti keelt ja teevad trükkimise telefonis oluliselt kiiremaks.

Näiteks SwiftKey-d või Swype-i kasutades võib trükkida üsna lohakalt ja kiiresti – kuna tarkvara teab eesti keelt, parandab ta kõik vead ära.

Tõsi, iPhone-i tarkvarasse iOS lisandus mullu (pärast seitsmeaastast ootamist) ka võimalus klaviatuuriäppe paigaldada. Nii tulidki välja SwiftKey, Swype ja teised iPhone-ile.

Probleem on selles, et eesti keele tuge nendes iPhone-i klaviatuurides pole! Aga meie eestlastena tahame ka nutitelefonis emakeeles kiirelt trükkida.*

SwiftKey: me ei saa keeli Androidist iPhone-i üle tõsta

See erinevus on eriti ärritav seepärast, et kui üks äpp – näiteks SwiftKey – on eesti keele toe juba valmis teinud, siis miks ei või seda Androidi äpist iPhone-i äppi üle tõsta?

"See võtab aega, et iga keele mudel luua, ning mudelites on iOS-i ja Androidi platvormide vahel erinevused. See ei luba meil keeli otse üle tõsta," rääkis SwiftKey kommunikatsioonijuht Jennifer Kutz Fortele.

"Kahjuks pole meil kuupäeva, millal [eesti] keele [iPhone-i] äppi lisame, kuid plaanis on see kindlasti," teatas Kutz.

Nõuame kõik SwiftKey'lt eesti keelt

Kutzi sõnul kuulab SwiftKey inimeste soove ja arendab keele tuge selle põhjal, kui palju mingit keelt nõutakse. "See mõjutab, mis keele toe me äppi järgmisena lisame," seletas Kutz.

Niisiis, kui tahad, et iPhone-is oleks hästi eesti keelt oskav klaviatuur, mine SwiftKey tagasiside leheküljele ja kirjuta väljadele:

  • E-mail: oma kontaktaadress
  • Subject: "Please support Estonian in SwiftKey for iPhone"
  • Description: "Please support Estonian in SwiftKey for iPhone"
  • Device Platform: iOS
  • How important is this: I will not use SwiftKey without this

Aga mida peaks tegema Androidi-kasutajad peale selle, et nautima emakeeles trükkimist?

Androidi-omanikud võiksid ju väikese vimka mõttes SwiftKey-le kirjutada ja paluda pöörata kõik ressursid läti keele portimisele, et eesti keelega iPhone-i jaoks rohkem aega läheks. Ainult et läti keelt SwiftKey juba "räägib".


* Tõsi, iPhone-is on juba ka eesti keelt oskavaid klaviatuuriäppe nagu Fleksy. Aga nende funktsionaalsus on nõrgem ja need ei toeta näpuviibetega trükkimist nagu SwiftKey ja Swype, mis lubavad ilma näppu ekraanilt tõstmata teksti kirjutada.