Viimaste uudiste seas on ka hiljuti lansseeritud Android Device Manager. Tegu ei ole otseselt uue "rakendusega" Androidiseadmele, kuid hoolimata sellest võtame selle luubi alla, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Võimalused

Android Device Manager on Google'i-poolne, võiks öelda vaikimisi sisse ehitatud variant Androidi-seadme turvalisuse tõstmiseks.

Kõige parem asi selle juures? See ei ole eraldiseisev rakendus, vaid osa operatsioonisüsteemist (Google Play teenustest; funktsioon lisati augustikuus Google Play rakenduse uuendusega), mis on 99%-il seadmetest niikuinii olemas.

Foto: ekraanitõmmis

Kasutamine on imelihtne. Piisab ainult veebiliidese avamisest aadressil https://www.google.com/android/devicemanager ning sisse logida selle sama Google'i (lihtsamas keeles Gmaili) kontoga, mis on seotud teie Androidi-nutitelefoni või tahvelarvutiga.

Avanevas veebirakenduses kuvatakse ära kõik antud Google'i kontoga seotud seadmed.

Vaikimisi on võimalik tuvastada seadme asukohta, mida automaatselt kuvatakse ka juuresoleval kaardil. Lisaks saab padja alla kadunud telefoni panna viieks minutiks (või kuni alarm tühistada) helisema täisvõimsusel.

Lisades Android Device Manageri enda seadmel administraatorite nimekirja, on olemas võimalus veebist Androidiseade lukustada või lausa kõik andmed kustutada ning tehase algseaded taastada.

Viimase kohta kuvab Google äärmiselt vajaliku hoiatuse: kui koheselt see ei õnnestu (seadmel pole nt ühendust internetiga), täidetakse käsklus siis, kui ühendus Google'i serveriga luuakse.

Pärast andmete kustutamist kaotatakse ka ühendus Android Device Manageri rakendusega ning hiljem pole võimalik seadme asukohta tuvastada.

Foto: ekraanitõmmis

Miks ma sellest eraldi kirjutan? Sest enamus programmidest ei kuva seda hoiatust ning paljudel juhtudel arvatakse, et tagantjärgi on võimalik veel seadme asukohta tuvastada, kuid tegelikult ei ole.

Kui nutitelefon või tahvelarvuti peaks kaotsi minema ning te ei soovi, et keegi võõras selle sisule ligi pääseks, siis saab antud veebirakendusest seadmele ka ekraaniluku peale panna. Lihtsalt sisesta parool ning kinnita käsk. Hilisemal seadme tagasisaamisel saab seadmest endast juba ekraaniluku parooli eemaldada.

Kokkuvõte

Antud veebileht peaks tegelikult kõigi Androidikasutajate veebilehitsejas lemmikute all olema. Täpselt samamoodi nagu iPhone'i või iPadi kasutajad teavad automaatselt oma telefoni otsida läbi veebirakenduse iCloud.

Androidikasutajate jaoks on see võrdlemisi uus, kuid loodame, et aja jooksul kinnistub see meie kollektiivsesse mällu ning oskame Android Device Manageri lahti võtta, kui mõnda muud turvarakendust pole seadmele paigaldatud.

Samamoodi peaks võimalikke probleeme ennetama ning lisama Android Device Manageri kohe seadmes administraatoriõigusega rakenduste nimekirja.