Hyppöneni sõnul on internetikasutajad nüüd juba eos kahtluse all. Google'i kasutajate otsinguajaloost leidub kindlasti alati otsingusõnu, mis võivad seostada kasutaja näiteks terrorismiga, nentis Hyppönen Helsingin Sanomate vahendusel.

„Inimesed peaksid oma käitumisega internetis tõestama, et ei ole kahtlust äratavad,“ ütles Hyppönen.

Äsjane paljastus on esimene kord, kui USA võimude nuhkimisest internetis tõendeid esitatakse.

„See on kindlasti märkimisväärne pööre,“ ütles Hyppönen.

Eksperdi sõnul on nuhkimist kahtlustatud ka varem. Paar aastat tagasi tuli ilmsiks informatsioon, et NSA ehitab Utah'sse maailma suurimat serverikeskust.

„Sellest võis järeldada, et NSA andmekogumine on laiaulatuslik,“ ütles Hyppönen.

NSA-l on seaduse järgi õigus jälgida USA firmade kaudu kulgevat välismaalaste andmesidet ilma, et kasutajale sellest teada antaks. Nuhkimisprogramm on USA ajakirjanduse teatel puudutanud selliseid internetifirmasid nagu Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ja Apple.

Hyppöneni sõnul on tõenäoline, et firmades on teadnud koostööst luureorganitega väike seltskond. Võimalik on ka see, et NSA kogub andmeid teenusepakkujate teadmata. Siis peaks ta olema võimeline murdma andmesidet kaitsvad krüpteeringud, mis on äärmiselt keeruline.

„On tõenäolisem, et nuhitakse koostöös firmadega kui et ilma nende teadmata,“ ütles Hyppönen.

Hyppöneni sõnul on eriti tõsine asi see, et võõrriigi võimude käsutuses on nii palju andmeid teiste riikide kodanike kohta. Inimesi võidakse jälgida palju detailsemalt kui kirjanik George Orwell oskas ettegi kujutada, märkis Hyppönen.

„See on hullem kui Orwelli ettekujutus. Nüüd ei jälgi mitte lihtsalt Suur Vend, vaid võõrriigi Suur Vend,“ ütles Hyppönen.