Edward Snoweni lekitatud dokumendid on jätnud arusaama, et luureagentuurid näevad ja analüüsivad massiliselt suurt osa internetiliiklusest. Isegi andmete tavaline krüpteerimine ei kaitse viimaste uudiste kohaselt uudishimulike silmade eest, sest suurfirmad on oma toodetesse valitsuse jaoks tagauksed ehitanud.

Vale oleks sellest aga järeldada “privaatsuse” surma. Vastupidi, alustavad ettevõtted ja hakkajad programmeerijad üle maailma taibanud, et inimestele selline olukord ei meeldi. Tärkamas on mitu uut e-posti- ja suhtlusprogrammi, mis lase salasilmadel näha ja salakõrvadel kuulata.

Islandi "kirjahunnik" Mailpile

Islandi staažikad programmeerijad Bjarni Einarsson, Smári McCarthy ja disainer Brennan Novak loovad e-kirja tarkvara Mailpile, mille fookuseks on turvalisus. Kuigi kogu tarkvara liigub tänapäeval üha rohkem pilve – s.t programm ja andmed asuvad serveris, kuhu saab ligi üle interneti – töötab Mailpile just vastupidiselt.

Edward Snowdeni lekitatud materjalid olid äratuskellaks. Need kinnitasid paljude kahtlusi: meie poolt Google’ile, Microsoftile ja teistele usaldatud e-kirjad on vastupandamatuks sihtmärgiks neile, kes tahavad tungida meie privaatssfääri,” kirjutavad Mailpile’i loojad. “Olgu nendeks sissetungijateks siis kurjategijad või üliagarad valitsusasutused nagu NSA.”

Mailpile on tasuta tarkvara, veebipõhine programm, mis tuleb käivitada omaenda arvutis. Esialgu luuakse tugi Linuxi või Maci arvutitele, aga autorid pakuvad välja, et selle saab tööle ka USB mälupulgal. Kes tahab, võib Mailpile’i tööle panna ka oma serveris, kuid autorid ühte keskset serverit looma ei hakka. Mailpile on avatud lähtekoodiga ja autorid kutsuvad huvilisi selle sisuga tutvuma, aga miks mitte ka edasi arendama või laiendama.

Mailpile’i sisse on ehitatud tugi nii OpenPGP kui S/MIME standarditega krüpteerimiseks. Eraldi tähelepanu pööratakse kasutajaliidesele, nii et turvalist e-posti oleks ka lihtne ja mugav kasutada. Mailpile'i sees kiire otsingumootor, millega kirjakastist vajalikud andmed üles leida. Kuid ka kogu kirjade andmebaas ja otsinguindeks on krüpteeritud, mistõttu ei pääse kirju lugema ka arvutit varastades. Mailpile'i kolimiseks luuakse võimalus kirjad Gmailist või üle IMAP protokolli importida.


Mailpile 1.0 peaks autorite lubaduse kohaselt valmima 2014. aasta suvel. 11. septembril lõppeva IndieGoGo rahastuskampaanias on Mailpile praegu kogunud üle 150 000 dollari, mis peaks kogu projektile tagama rahastuse rohkem kui aastaks. Kui lõpuks koguneb suurem summa, töötatakse välja ka kasutajasõbralik paigaldusprogramm nii Windowsi kui Maci jaoks.

Loe peagi järgmistest lugudest, kuidas veel turvaliselt e-kirju või mobiilisõnumeid saata.