Mida asemele valida? Või kas ongi midagi muud paremat võtta? Kunagi sai kasutatud Videopadi, kuid see jäi kasvavate vajaduste jaoks kitsaks, kirjutab AM.ee.

See kõik sundis üle vaatama videotarkvarad ning väike valik on nüüd siin. Test toimus Aceri sülearvutiga Aspire V17 Nitro - võimeka mängurimasinaga, mis kõik need tarkvarad mängeldes välja vedas.

Adobe Premiere Elements

Hind: 99,60 €
Allalaadimine: Adobe.com

Aastaid on Adobe Premiere Pro olnud proffide üks lemmiktööriistu, ehkki viimasel ajal on kippunud kaalukauss kalduma juba Sony Vegasi poole.

Amatöörile pole muidugi kõiki proffide kellasid-vilesid vaja, kuid Premiere Elements on just need essentsiaalsed algaja ja natuke profima amatööri jaoks vajalikud tööriistad kokku kogunud lihtsamasse versiooni nimega Elements.

Ehkki kohati on alguses kasutama hakata keeruline, on enamus tegevusi siiski suhteliselt lihtsad: alt leiab träkid, kuhu saab riputada oma materjali piltidest, videotest ja helidest tekstideni. Üleval, nagu ikka, asub toodangu eelvaateaken.

Videole saab peale panna tekste, efekte, liikumisi, moondumisi. Premier Elementsi erinevate alade kõiki aknasuurusi saab sättida, et muuta suuremaks just see osa, millega parajasti tegeletakse.

Kuna Premiere Elementsiga on mul tulnud kokku puutuda kõige rohkem, siis ilmselt pole selle keerulisuse hindamine kõige objektiivsem. Jah, alguses oli raskevõitu, kuid nüüd on juba kõik käes sees.

Efekte ja abivahendeid leiab igale maitsele ja väljapakutud valikutes pole ainult õhupallidega sünnipäevavideote kaunistamise lahendusi, vaid ka tõsisemaid tööriistu.

Kuhu sobib? Windowsile ja Mäkile, võiks olla 2 GHz ja vähemalt Intel Core i7 protsessor, minimaalselt saab hakkama 2 GB mälu, 5 GB kõvakettaruumi ja 1024 x 768 pikslise ekraaniga.

Plussid: profitööriistadest on välja valitud amatöörile hädavajalik. Palju efekte igaks olukorraks. Saab monteerida Chromakey'ga ehk rohelise taustaekraaniga mitmekihilisi videoefekte.

Miinused: Algajale liiga keeruline kasutada. Väga kaua läheb aega, et sobivaid tööriistu välja otsida ja mõista, mida need teevad.

Sony Vegas Movie Studio

Hind: 45 €
Allalaadimine: Sonycreativesoftware.com

Tundub, et Sony on laiatarbe-tootele üsna vähe võimalusi alles jätnud. Ei usalda amatööre nii palju kui Adobe.

Kuid kõik on see-eest nüüd lihtne ja kiire – ka vanemal arvutil lippab Vegas ilusti ja ei võta rauda hingetuks. Videoüleminekud, tekstid, subtiitrid, pildi stabiliseerimine efektid on kõik olemas. Mitmes träkis saab monteerida ka.

Kuid nagu Premiere'iga, on mõnede võimaluste kasutamine nii keeruline, et algaja ei leia tükk aega üles, kust näiteks heli mõnel klipil tagasi saada või kuidas üleminekuid kiirelt monteerida.

Kuhu sobib? Vaja on Windowsiga arvutit, kus vähemalt 2 GHz protsessor (HD ja 3D jaoks kindlasti mitu tuuma), 500 MB kõvakettapinda, 2 GB RAM mälu (4 GB on soovitatav) ja vähemalt 512 MB graafikamälu. Toetab nVidia, AMD ja Inteli graafikakaarte.

Plussid: Maksab vähe – 45 euro eest on üsna hea videotöötluse vahend olemas. Sonyl on head videoefektid ja võimsad pildiparandusvahendid.

Miinused: Algajal on mõnesid elementaarseid funktsioone keeruline üles leida.

AVS Video Editor

Hind: 54 €
Allalaadimine: AVS4you.com

Kuigi profid vaatavad pigem kahe eelmise poole, on amatööride seas levinud arvamus, et just AVS on see kõige õigema hinna-kvaliteedi suhtega. Kuid ka siin võib kasutaja esialgu ilma juhenditeta kimbatusse jääda, näiteks efektide lisamisel videole.

AVS Video Editor on aga üldiselt tõesti lihtne kasutada, sest kaasatulevaid efekte on palju igaks elujuhtumiks, toetab ka Blu-ray videot, samuti suudab videopilti üsna hästi stabiliseerida, kui kõikuvalt käelt on filmitud.

Kuhu sobib? Protsessor peab olema AMD või Intel Core 2 Duo vähemalt 3 GHz. Mälu piisab 2 GB-st.

Plussid: AVS on algajale lihtsam kui paljud profiriistade nuditud amatööriversioonid. Efektide lisamine käib nagu lisa-videoträki panemine oma projekti, seda saab ajaliselt nihutada õigel ajal algama ja lõppema. Rohelise taustaga saab kattuvaid montaaže ja filmitrikke teha.

Miinused: Ikkagi on kohati lihtsate funktsioonide käimasaamine keeruline. Kui tahad hiljem profiks hakata, siis AVS-i tööriistad ei aita kaasa, kuna erinevad profivahenditest oluliselt.

Lightworks

Hind: 337,99 € (või 20 eurot kuus, või tasuta, kui teed MPEG4 @720p)
Allalaadimine: www.lwks.com

Üks ja kas just ainus, aga haruldane videotöötluse tarkvara, mis on võrdselt saadaval nii Windowsile, Linuxile kui ka Macile.

Toetab mitme kaameraga saate sünkroonis monteerimist, pakub palju efekte ja on tasuta, kui lepid vaid MPEG4 väljundiga HD 720p kvaliteedis. Toetab ka videoklaviatuuri ja lisaseadmeid, mida leiab professionaalsest videostuudiost. Profivariandiga saab rahus ka 4K-kvaliteediga videot monteerida.

Kui mõne teise videoeditoriga harjunud kasutaja Lightworksi peale kolib, siis ei saa esimesel hetkel midagi aru, kuidas see monteerimisprogramm töötab. Iga tegevus avab uue akna, lõpuks on ekraan kaetud loendamatute tööakendega.

Kuid pikapeale saabub selgus ja selline eraldi akendes toimetamine võib ära harjudes isegi mugav olla.

Kuhu sobib? Sobivas arvutis peab olema Intel Core i7 või kiire AMD protsessor, 3 GB RAM-mälu, kaks Full-HD ekraani (1920 x 1080 pikslit), nVidia või ATI graafika vähemalt 1 GB mäluga, 200 MB kõvakettaruumi.

Plussid: Töötab kõigil enamlevinud arvutiplatvormidel. Lepilik riistvara suhtes.

Miinused: Vajab kasutajaks registreerimist. See on piisavalt suur raketiteadus, et programm võib mitte avaneda. Võiks end registreerida .com või muu rahvusvahelise e-posti aadressi pealt, sest .ee lõpulistele meilidele ei kipu saabuma kinnituskoodid.

Kasutajaliides on harjumatu ja väikeste nuppudega, eeldab hästi suurt ekraani.

Videopad

Hind: 46 € (või tasuta, kui ei tee kommertsvideoid)
Allalaadimine: www.nchsoftware.com/videopad

Vana ja lihtne videoredigeerimisprogramm pole küll nii rikkaliku efektivalikuga kui mõned profimad rakendused, aga sel on üks suur eelis: kasutada saab tasuta, kui ei tegele kommertsvideotega. Tasulisse rakendusse on natuke vunki juurde pandud ja see ei maksa palju.

Algajale sobib Videopad ideaalselt sissejuhatuseks. Lineaarsete ja mittelineaarsete videote monteerimiseks on olemas lihtsad tööriistad, tegemist on ühe kõige intuitiivsema tarkvaraga videotöötluses. Proovi ära ja siis vaata alles keerulisemate ja kallimate toodete poole. Saadaval ka Androidile ja iPadile.

Kuhu sobib? Töötab nii Windowsis kui Macis, erilisi nõudeid riistvarale ei esitata. Tootja pole miinimumnõudeid ära maininud.

Plussid: Toetab väga paljusid videoformaate, on lihtne kasutada ja jookseb peaaegu igasugusel riistvaral.

Miinused: Vähe võimalusi tõsisemaks videotöötluseks. Alla laadides sokutatakse arvutisse kaasa ka soovimatuid programme, mis vanema masina aeglaseks teevad.

CyberLink PowerDirector

Hind: alates 64 €
Allalaadimine: www.cyberlink.com

Kena kujundusega videotöötlusprogramm küsib kohe sissejuhatuseks, kas soovid kasutada täisvõimsusega videotöötlust, lihtsat algaja kasutajaliidest või teed hoopis esitluseks slaide. Seega üks programm, kolm kasutajaliidest.

Mõnes mõttes on Powerdirector sarnane Adobe Premiere'iga ja peale esialgset väikest pusimist hakkab monteerimine minema aina kiirenevas tempos.

Mõned efektid, näiteks esemete liigutamine kaadris mööda ettenähtud kolmemõõtmelist trajektoori, on isegi võimsamad kui Premiere Elementsi arsenal.

Väga palju on muidugi ka tilu-lilu efekte: sünnipäeva-õhupallide lisamine, palmiranna ja lumehelveste efektid, lendavad saluudid jms. Aga selle kõik võib kõrvale jätta ja välja nokkida tõsisemad filtrid oma video parandamiseks.

Kuhu sobib? MS Windows 10, 8/8.1, 7, Vista (SP2). Ekraani resolutsiooniks vajatakse vähemalt 1024 x 768 pikslit, Protsessor peab toetama MMX / SSE / SSE2 / 3DNow! / 3DNow! Extension / HyperThreading / Intel AVX2 teehnoloogiaid.

Full HD töötluseks on vaja vähemalt Intel Corei5/i7 või AMD Phenom II X4 protsessorit. 4K/3D video jaoks sobib Intel Core i7 või AMD FX seeria protsessori ja 64-bitise OS-iga masin ning 6 GB RAM-i on miinimum. Muidu aga piisab ka 2 GB mälust ning minimaalselt 7 GB kõvakettamahust. Graafikakaardil peab olema mälu vähemalt 128 MB (1 GB on soovitatav).

Plussid: Lihtne kasutada, profid efektid, mida ka tavakasutaja suudab veenvalt oma videosse monteerida, üsna hea hind.

Miinused: Liiga amatöörihõngulised lisad – õhupallid, saluudid, maitsetud efektid. Aga neist saab loobuda.

Windows Movie Maker

Hind: tasuta
Allalaadimine: windows.microsoft.com/en-in/windows/movie-maker

Vaata oma arvutist järele – äkki on videotarkvara juba seal olemas? Windows Movie Maker tuleb paljude arvutitega kaasa või saab selle Windowsi lisadega paigaldada. Vanasti nimetati seda lisandite komplekti Windows Essentialiks ja eks nimetatakse nüüdki.

Windows Movie Maker on ülilihtne ja väheste võimalustega videotarkvara, millega saab oma esialgsed monteerimisvajadused sentigi kulutamata rahuldatud. Võimalik, et lihtsa reisivideo kokkupanekuks midagi rohkemat polegi vaja.

Siiski saab ka siin valida mõnesid klippidevahelisi üleminekuid, teha mitme träkiga montaaži ja lisada efekte.

Üks mugavamaid asju Movie Makeris on fotode timelapse'iks kokkukleepimine – valid oma tuhanded pildid välja, teed massitöötluse seadetes iga pildi näitamisajaks kas 1/25 sekundit või pikema aja ning see salvestataksegi sujuvaks videoks kokku.

Kuhu sobib? Vaja on Windowsiga arvutit, protsessor peab olema vähemalt 1,6 GHz, Intel Pentium 4 või uuem, AMD K8 või uuem. Mälu alates 1 GB, ekraani eraldusvõime alates 1024 x 576 pikslist.

Plussid: Tasuta ja lihtne, kergesti kättesaadav ja arusaadav ka päris algajatele.

Miinused: Lisavõimalusi on vähe, tegemist on ikkagi lihtsate koduvideote monteerimise tööriistaga, mitte suure kunsti instrumendiga.

Mida võtta, mida jätta?

Vahepealse videotarkvarade ühisikalduse järel Windows 10-ga masinas sai operatsioonisüsteem puhtalt üle installitud ja nii Premiere kui ka Sony Vegas hakkasid jälle tööle.

Kuid nüüd, ka teisi tarkvarasid testinuna tundub, et ehkki Premiere Elements kui vana tuttav jääb edasi kasutusele, tasuks tulevikus mõelda ka näiteks PowerDirectori peale või miks mitte ka AVS-i kasutada.

Videopadile tahaks hea hinde anda, aga praegu desktopile vaadates selgub, et selle tootja on sinna mitu ikooni tekitanud ja soovib seega küsimata oma muidki tooteid kaasa sokutada.

Windows Movie Maker on samuti läinud asjalikumaks: vaikimisi pannakse kasutaja klippidest kokku peaaegu valmis film. Stseenid lähevad sujuvalt üle, algusesse tuleb päiseplokk ja lõppu jooksvate tiitritega kaadrid. Ole vaid meheks või naiseks ja sisesta oma tekstid näidiste asemele.