Mobiilset internetti saab kutsuda ka õhu teel levivaks internetiks, aga 5G puhul peab sellest sünonüümist vist loobuma.

Euroopa kosmoseagentuur (ESA) leiab nimelt, et 5G andmesidet võiks käigus hoida satelliidid Maa ümber – nood asuvad aga teadupoolest ilmaruumis, kus õhku pole.

ESA ja selle 16 koostööpartnerit ("16 juhtivat Euroopa kosmosetööstuse esindajat") allkirjastasid tänavusel Pariisi lennundus- ja kosmosenäitusel koostööleppe testida 5G levitamist satelliitide abil.

Nagu nimigi viitab, sünnitab algatus "Satellite for 5G" lähiaastatel eri katsetusi 5G internetti Maa tehiskaaslaste abil käigus hoida. Eesmärk on sideoperaatoreid veenda, et see on tõhusam lahendus kui maapealseid vahendeid kasutada nagu seniste "G"-de puhul.

ESA sideosakonna juht Magali Vassiere toob satelliidipõhise 5G eelisena välja näiteks selle, et mitmed mobiilse interneti kvaliteeti halvendavad tegurid kaoksid, näiteks mägi ei saa enam signaali blokeerida või seade signaali edastavast tugijaamast kaugele jääda. Vähemalt mitte nii kergesti nagu seni.

Ka saaks hättasattunud oma abikutsungeid välja saata asukohast olenemata, see jõuaks alati (palju kindlamalt) kohale.

Kosmose-5G eestvedajad tutvustavad oma plaane tõenäoliselt lähemalt 27-28. juunil Belgias Brüsselis toimuval konverentsil "Space and Satcom for 5G: European Transport and Connected Mobility".