Toome siin välja 5 kodust toimetust, mis nõuavad kiiret netiühendust, kirjutab Digitark.ee.

Striiminguteenuste nautimine

Paljud meelelahutusteenused liiguvad pilvepõhiseks ja kasutavad erinevaid striiminguplatvorme, et olla alati ajakohane ja täpne, olgu selleks siis muusika kuulamine Spotifyst, filmide „laenutamine“ otse nutiseadmesse või lemmiksarja vaatamine hooaegade kaupa.

Et meelelahutuse ja vaba aja veetmise kogemus aeg-ajaliste katkestuste alla ei mattuks, tuleb kiire, kõiki striiminguvajadusi arvestav netiühendust igati kasuks.

Igaühele oma muusika

On selge, et selliseid perekondi, kus kõik koos õhtu otsa ühte muusikakanalit naudivad, leidub reaalsuses vähe, seetõttu on ka muusikastriimimise teenused muutud aina personaalsemaks, arvestades igaühe erihuve.

Hea netiühendusega võivad kõik nautida Spotify eri muusikakanaleid või nutiTV muusikaprogramme täpselt niipalju ja sellises nutiseadmes, kus parasjagu sobib, häirimata seejuures teise pereliikmete elamusi.

Perepidustuste fotoalbumite jagamine

Meist kõigist on saanud vähemalt poolprofessionaalsed fotograafid ja -loojad, keskmine perekond teeb päevas gigabaitide jagu pilte ja videoid ka oma argitoimetustest ja üllatusest või emotsioonidest.

Lisaks sellele pildistame ja filmime pere ja sõpruskondade suursündmusi, olgu nendeks siis koolilõpud, sünnipäevad ja muud tähtpäevad või ühiselt ette võetud metsamatk.

Kiire netiühendust aitab kogu loometööd nii pilveteenustesse silmapilkselt varundada kui ka kõikide sõpradega üle neti jagada.

Kvaliteetse nutiTV vaatamine

Tormilise kiirusega saavad digitaalsed telekanalid HD kvaliteedi, edastades suuremaid infomahte ja nauditavamat telepilti ja -heli.

Et teleteenuste nautimine ei saaks kunagi häiritud ja see muudelt kodustel digitoimetustel ressurssi ära ei ampsaks, tundub stabiilselt ülikiire netiühendus näiteks suuremas perekonnas juba täiesti mõistliku otsusena.

Ka tavakanalite vaatamisel tuleb kvaliteetne ja kiire netiühendust alati kasuks. Juba täna on HD-paketis 10 telekanalit, kuid nimekiri ülikvaliteetset telepilti edastavatest meelelahutuskanalitest täieneb pidevalt.

Mängugurmaanide hasardihetked

Kaugsõpradega mängimine pikkade distantside tagant on ammu juba argipäev, seejuures tuleb aga mõista, kuivõrd kvaliteetseks on muutunud hasartsete ja põnevate veebipõhiste videomängude graafika, reageerimis kiirus ja helikvaliteet.

Sõbraga koos seigeldes ei saa oodata, kui üks või teine mängusituatsioon end üles laadib – kõik peab toimuma just nüüd, just praegu. Ülikiire netiühendus on mõnusa mängukogemuse ja võistlustunde saavutamiseks ääretult oluline.

***

Murdumas on ka pikalt võimutsenud alla- ja üleslaadimiskiiruste erinevuste reegel.

Stabiilsus ja kiirus käsikäes

Inimesed, kelle igapäevased toimetused eeldavad suhtlemist ja failide vahetamist vahemaade tagant internetti kasutades, ei jaga enam ammu oma toimetusi üleslaadimisteks ja allalaadimisteks – pidev ja stabiilne infovoog on oluline mõlemas suunas ja püsivalt.

Samuti ei ole mõeldav, et netiühenduse kiirus võiks oluliselt langeda näiteks tipptundidel, kui paljud samas piirkonnas elavad või töötavad kaasmaalased samuti oma digielu aktiivselt elavad – faile varundavad, filme vaatavad või muudel digipõldudel põnevusega surfavad.

Stabiilselt kiire internetiühendus mõlemis suunas on hädavajalik näiteks kaugtööfännidele, kelle põhiline ühendust klientide, koostööpartnerite ja tiimidega toimub internetipõhiselt.

Tihti peavad sellised oma ala asjatundjad ja eksperdid vahetama suuri faile ja seda silmapilkselt, sest ajafaktor võib saada parimate tulemuste püüdmisel määravaks.

Näiteks peavad arhitektid jagama veebi vahendusel ja vahel sadade või lausa tuhandete kilomeetrite taha mahukaid joonestusi, fotograafid töödeldud galeriisid tellijatele levitama, disainerid töökavandeid kolleegidele kinnitamiseks lähetama, vähem mahukad pole ka illustraatorite, filmirežissööride või näiteks koolitajate töömaterjalid.

Kaunilt tehtud kaasaegne presentatsioon koolituseks võib kaaluda kuni mitu gigabaiti, aga selle edastamine kolleegidele või koolituse tellijale ei saa kesta tunde.

Ajast ja teistest ees juba täna

Kiire ja stabiilne internetiühendus kodukontoris muutub aina olulisemaks ka täiesti tavapärasena tunduvates elusituatsioonides – näiteks on paljudel käepärast droonikaamerad ja 4K-videosalvestid.

Mahukast algmaterjalist tuleb ka siin perekeskis sotti saada ja omavahel näiteks filmitud peovideoid läbi vaadates kõiki rahuldava tulemuseni jõuda.

Ka kodused salvestised on järjest kvaliteetsemad ja failid sõpradele saatmiseks või pilveteenusesse varundamiseks suured ja mahukad.

Ka targad ja digikavalad kodujuhtimise süsteemid arenevad nii jõudsalt ja on muutunud kodukasutajatele ning väikekontoritele taskukohaseks alternatiiviks oma vara kaitsmisel ja näiteks koduloomadel ja väikelastel silma peal hoidmisel.

Kogu infovahetus juhtpulti, kaamerate, andurite ja muude kodusüsteemide vahel peab samuti toimuma silmapilkselt ja iga ilmaga.

Kuigi täna veel võime harjumuspäraselt kesise netiühendusega saada hakkama või sellega leppida, siis vaadates homsesse, muutub ülikiire ja püsivalt kvaliteetne netiühendust järjest olulisemaks.
Tulevikuvõrk sinu kodus juba täna!

Kui praegu on hea ja kiire internetiühendus kuni 500 Mbit/s, siis viie aasta pärast on koduinternet kümme korda kiirem. Elioni võrgule võid kindel olla – kui oled juba kord valguskaablivõrguga liitunud, saab sinu internet ainult kiiremaks muutuda.