Seni puudus Eestis võrgutehnoloogia, mis maa-alust andmeedastust käigus hoiaks. Edukas katse põhines täiesti uudsel 4G "kitsal ribal" töötaval "madala energia" lahendusel. See on mõeldud asjade interneti teenuste loomiseks ja võimaldab andmeid edastada väga väikese energiakuluga.

Flydogi ja Elisa koostöö eesmärk on välja töötada asjade interneti lahendus, mis hakkab tulevikus ennetama kanalisatsiooni ülekoormusest tingitud üleujutusi. See kogub reaalajas teavet vee taseme kohta kanalisatsioonikaevudes ja visualiseerib andmed veebis.

Flydogi on spetsialiseerunud vee monitoorimise süsteemidele veekogudes. Täna võib nende lahendusi leida põhiliselt Eestis ja Soomes, kuid ka kaugemal, Hispaanias.

“Tegelikult on olnud plaan „maa alla“ minna juba tükk aega, aga võrgutehnoloogia lihtsalt ei võimaldanud seda siiani teha. See perspektiiv, mis nüüd avaneb, annab äriarendusele palju võimalusi,” selgitas Flydogi asutaja ja tegevjuhi Andri Laidre.

Elisa Eesti juhatuse liikme Jüri Teemanti sõnul on Narrowband IoT (NB-IoT) kasutuselevõtmine väga loogiline samm, sest see on ainus andmete edastamise viis, mis on nii litsentseeritud kui ka energiatõhus.

„See tähendab, et erinevalt vabasagedustest saab andureid kasutada aja- ja turvakriitilistes valdkondades. NB-IoT sobib kasutamiseks eelkõige tingimustes, kus andmeedastuse maht ei ole kuigi suur, aga oluline on tagada pikaajaline aku kestvus,“ rääkis Teemant. Seadmete ja andurite akudele saab seetõttu planeerida kestvust lausa 10-15 aastaks.

“Maailm liigub järjest tehisintellekti ja suurandmete analüüsi poole. Meie turvalise ja töökindla kommunikatsioonivõrgu arendajatena oleme selle maailma väga oluline osa, sest teeme andmete kogumise ja seadmete juhtimise võimalikuks ka väga keerulistes kohtades,” kinnitas Teemant.

Elisas on uudse tehnoloogia testimine täies hoos, eesmärgiga Narrowband IoT selle aasta jooksul laialt kasutusele võtta. Kliendid, kellel on huvi tehnoloogia testimise vastu, on oodatud Elisaga ühendust võtma.