Lugu põhineb Kahvel.ee lool "5 kasulikku rakendust sinu nutitelefonile", meie toome ära kolm rakendust.

Kõigi viiega lähemalt tutvumiseks suundu saidile Kahvel.ee.

Google Keep
Tasuta, Android 4.0+

Foto: Kahvel.ee, ekraanitõmmis

Kes ei kasutaks oma telefonis meelespäid? Mina kasutan. Sina kasutad. Nemad kasutavad. Olgem ausad, rakendused meelespeade hoidmiseks on veidike tüütud ning halvimal juhul kaotavad nad oma mõtte sootuks.

Mida ma selle all mõtlen? Hüva, paned endale suvalise meelespea. Hmm… mis kellaks ma selle määran? Okei, kell 8 õhtul olen ikka kodus. Suure tõenäosusega sa tegeled sellel kellaajal millegi muuga, saad notificationi telefoni ja siis harjumusest paned linnukese meelespeale.

Jah, äpp tuletab sulle ülesande meelde ning sa võid rahumeeli mõelda, et tegeled sellega kohe, kui praegune asi on lõpuni viidud. Reaalsus on muidugi selline, et sa unustad viie minuti jooksul ülesande ära ja kokkuvõttes jääbki asi tegemata.

Aga miks mitte lihtsalt meeldetuletust edasi lükata? Sellisel juhul tuleks sul jälle uus aeg välja mõelda, mis järjekordselt viib sama tsüklini, mida sa just kogesid. Pealegi, kui sa toksid edasilükkamist 5, 10 või 15 minuti kaupa, siis varem või hiljem hakkab see tirin pinda käima ja samamoodi on loobumine kerge tulema.

Mis saaks sama tööga hakkama ilma pindakäimiseta? Google Keep. Tegu pole otseselt meelespea-äpiga, vaid pigem saad kirjutada oma märksõnad sinna ja jätta nad vedelema. Nagu kirjutaks pastakaga Post-it paberile kiire märksõna, mille kleebid siis kuvarile.

Ma leian, et mul on tunduvalt lihtsam kord või kaks päevas oma Keepi widgetit vaadata kui nende tüütute meelespeadega tegeleda. Lihtne, näeb ilus välja ning ei maksa sentigi.

AdFree
Tasuta, Android 2.1+, rootimine vajalik

Foto: Kahvel.ee, ekraanitõmmis

Enamus rakendusi, mis on tasuta, kasutavad reklaambännereid. Arusaadav, poisid võiksid natukene raha teenida oma idee eest.

Kui sa oled nagu mina, siis sulle ka ilmselt ei meeldi need tüütud ja koledad bännerid, mis niigi väikesel ekraanil ruumi võtavad. Kui ainult oleks blokaator, nagu arvuti veebibrauseritel…

Õnneks on olemas AdFree, mis teeb täpselt seda, mida nimigi ütleb. Tema põhimõte on muuta süsteemi host-faile nõnda, et telefon ei laeks alla reklaame, hoides sinu mobiilbrauseri ja äpid puhtana.

Sa põhimõtteliselt kasutad seda rakendust ainult korra ning unustad ära, et ta üldse olemas on. Kahjuks hetkel veel ei ole võimalust konfigureerida white- ja black-nimekirju, ehk võimalust lubada teatud saitide või äppide puhul reklaami olemasolu. Naised saunas rääkisid igatahes, et lähitulevikus lisandub selline update.

Veel mainiksin seda, et ametlikust Google Play poest seda enam ei leia. APK faili saab otse alla laadida ametlikult kodulehelt.

Tasker
2,99 €, Android 1.6+, rootimine teatud funktsioonidega vajalik

Foto: Kahvel.ee, ekraanitõmmis

Ma ei tea, kust alustadagi... Tegu on ühe parima rakendusega, mida on võimalik täna oma Androidi-aparaati paigaldada.

Kui arvasid, et sul on nutitelefon, siis arva uuesti. Tasker on automatiseerimisprogramm, mis teeb täpselt seda, mida sina tahad. Mõistuse piires, muidugi.

Kõige lihtsamalt saab seleta Taskerit niiviisi, et kui see või too asi juhtub, siis telefon täidab seda ja teist käsklust.

Lihtne näide: Kui ma jõuan tööle või koju, siis ma tahan, et telefon lülitab 3G välja ning Wi-Fi sisse. Ma võiksin täiesti vabalt seda ise käsitsi teha, kuid milleks? Mu telefon peaks piisavalt taiplik olema, et seda ise teha. Mina lihtsalt pean selle programmeerima Taskerisse sisse ühe korra ja ülejäänud teeb ta ise.

Kõige loogilisem viis telefonil määrata oma asukoht (et ta teaks, kus Wi-Fi sisse lülitada) on läbi GPSi. Mida teeb GPS? Positsioneerib sinu asukoha väga täpselt ära, kuid imeb akut nii et vähe pole.

Mis variant võiks veel olla, mis ei oleks nii karm aku vastu? Mis funktsiooni su telefon nagunii koguaeg kasutab? Vastus: mobiilmastid.

Sa määrad oma uues profiilis ära, et kui mina olen nende mastide läheduses, siis aktiveeri vastav task. Nüüd ongi vaja need taskid lisada. Antud juhul tahame, et 3G lülitataks välja ja Wi-Fi sisse. Mõlemad sätted leiab kategooria Net alt ning saab hõlpsasti lisatud. Töötab. Tuus.

Mis siis saab, kui sa lahkud töölt või kodust? Tahame ju vastupidist efekti saada. Sisuliselt tuleb sul lihtsalt lisada add exit task ning sätid vastupidiseks. Kõik.

See on ainult väike ja lihtne näide, kuidas sa saad Taskerit oma kasuks tööle panna. Kuna sul on nii palju võimalusi, siis erinevaid lahendusi on täitsa põnev välja mõelda ja katsetada.

Kiire näitena tooksin veel selle, et kui keegi teist ihub hammast minu telefonile ja sisestab luku parooli kolm korda valesti, siis teeb esikaamera salaja sinu näost pilti ja koheselt syncib minu Dropboxiga. Hetkel proovin mõelda miskisugust süsteemi, mis edastaks foto metadatas või eraldi tekstifailina ka GPS-koordinaadid.

Kes on juba nii ärevil, et tahaks proovida, kuid samas ei soovi kohe raha maksta, siis Tasker laseb sul prooviversiooni 7 päeva kasutada.

Ma leian, et antud rakendus räägib enda eest ning kirjutatud näide tekitab arusaama, milleks ta saab võimeline olla. Laadi alla ja sa ei kahetse!