Selles äris liigub juba nii palju raha, et üha enam ettevõtteid ja miks mitte ka üksiküritajaid püüab tulusast pirukast tükki krahmata.

Siit ülevaade kolmest trendist / suurest liikumisest, mis 2015. aasta jooksul tahavad videomängude maailmas märgi maha seada. Ma ei keskendu üksikmängude või -seeriate tutvustamisele, vaid teemale üldiselt.

Nutiseadmed saavad palju jõudu

Siin on jutt üsna lühike: nVidia uus kiip Tegra X1 pakub nutiseadmetele nii palju jõudlust, et see jõuab juba konsoolide omadele järele.

Seega võib loota, et 2015. aastal hakkab tasapisi ilmuma mobiilimänge, mis meelitavad tõsimängureid nii sisu kui ka võimsa graafikaga. Eriti tähtis ongi Tegra X1 võimaldatav uhke graafika, sest selle kõrvale tuleb ju mingit korralikku sisu ka luua. Keda see lihtsalt 10 korda nägusam Temple Run või Bejeweled ikka kotiks.

Kuna turg on aina kasvuteel ja tulutoov ning lubab ka väikeste investeeringutega suuri tulemusi saavutada, on palju huvilisi igatahes valmis üritama.

Veidi pikemalt Tegra X1-st Forte ülevaates messi CES 2015 kohta.

Nintendo taas jalgadel

Foto: tootja

2013. a lõpus võis nentida, et Nintendo on nn konsoolide sõja praeguse ringi juba kaotanud ning peaks kaaluma mänguloomisele keskendumist, mis ei sõltuks enam kindlast seadmest või platvormist.

Mitte mõelda, kuidas oma müügiedukamaid vanemaid konsoole aina uuesti värskendatud kujul välja lasta, millega Suur N viimasel ajal usinalt tegeleb.

Aastaga võib aga palju muutuda. 2014. a kokkuvõttes möönsime, et kuigi Nintendo konsoolid ei suuda müüginumbrite poolest PS4-le ja One'ile järele jõuda, on sisu mõttes lahing võidetud.

Ja isegi kui Nintendo enam 2015. aastal uusi häid mänge välja ei tooks, on neil uus vägagi tulutoov hobi amiibo-kujukeste näol!

Ma ei imesta, kui tänavune aasta kulgeb samamoodi nagu mullune. S.t, Nintendo saab üha rikkamaks ja firma konsoolide mänguvalik rohkem kiita.

Sony ja Nintendo aga vaevlevad eksklusiivteoste vähesuse, kiirustades toodetud vigaste väljalasete rohkuse ja suurprojektide mittesaabumise käes (kuna nende ilmumist tuleb aina edasi lükata).

[HILJEM LISATUD] Nagu minu mõtete kinnituseks algas just uudiserohke Nintendo pressikonverents, kus nad avalikustavad mitmeid suuri muutusi. Näiteks väga positiivne teade, et Wii U-le saab nüüd hakata Wii mänge alla laadima, üsna odavalt pealekauba, näiteks 20 dollari eest. Super Mario Galaxy on esimesel nädalal koguni 10.

Virtuaalreaalsus

Project Morpheus (Foto: REUTERS)

Lõpuks muidugi see kõige suurem asi, virtuaalreaalsus. Ehk maakeeli - tootjate katse meile mobiil- ja nutiseadmete kasutamiskogemust veidi futuristlikumas pakendis uuesti maha müüa.

Ei tahtnud inimesed nutiprille, nutikelli ega eriti ka muud kantavat elektroonikat, aga punnitama peab. Äkki õnnestub uuele trendile alus panna ja olla esimeste seas, kes sellest kasu lõikavad!

Kindel on aga see, et 2014. aastal tekkinud VR-mull on valmis tänavu suureks kasvama või susinal tühjaks vajuma.

Pigem halba ennustab, et 6-9. jaanuaril toimunud suurel tehnikamessil CES 2015 jäid senised suurprojektid nagu Oculus Rift, Project Morpheus ja Samsung Gear VR pigem vähetähtsaks.

Hetkel omab tõelist potentsiaali ainult HP loodud Zvr Reality Display, millele on kerge kujutleda palju väärt kasutusviise nii õppe- kui ka töövahendina ning isegi meelelahutuse pakkujana.

Zvr saab kindlasti olema massideni jõudmiseks liiga kallis, aga see on esimene kord, kui VR-seade tundub olevat enam kui katse lihtsalt mobiil- ja nutiseadmetele uudne pakend luua.