Ave Laas, Robotexi tegevjuht

Robotexi toimumiskoha muutmise eesmärk on tuua võistlus inimestele lähemale. Saku Suurhall on parem nii oma ligipääsetavuse kui asukoha mõttes ning sobib Robotexile ka oma kontseptsioonilt ja sisult. Kasuks tuleb kindlasti ka Rocca al Mare keskuse lähedus. Kui liita kokku kõik meie eelvõistluste võistlejad ja pealtvaatajad, siis puudutab Robotex maailmas juba ligi sadat tuhandet inimest. See on võrreldav näiteks laulupeoga. Soovime, et igal huvilisel oleks võimalik sellest robootikapeost osa saada. Olgugi et oleme rahvusvaheliselt väga kiirelt kasvav, on festivalile eriliselt oodatud kõik Eesti robootikahuvilised. Nii väikesed kui suured. Pole paremat võimalust ennast teiste riikide meeskondadega võrrelda ning proovile panna.

Robotex kui Eesti ja maailma üks suurimaid robootikafestivale on viimaste aastate jooksul mastaapselt laienenud, toonud robootika juurde palju uusi osalisi – nii lapsi kui täiskasvanuid – ning loonud väga tugeva rahvusvahelise robootikahuviliste võrgustiku. Seeläbi on Robotex 2019. aastal suurem kui kunagi varem. Robotexi eelüritused toimuvad nii Colombias, Küprosel, USA-s, Nigeerias, Indias, Hiinas, Türgis, Jaapanis kui ka Armeenias. Peale selle teeb Robotex järgmiseks aastaks ettevalmistusi ka Kreekas, Monacos, Afganistanis ja Soomes. Selle aasta edukaim võistlus on seni olnud Robotex Asia, millega kulmineerusid Robotex Hiina erinevad eelvõistlused.

Kui Maarja Kruusmaal, Mart Tamrel ja Alvo Aablool tuli 2001. aastal ideele, et tudengid võiksid Robotexi võistlusel roboteid ehitada, ei osanud keegi arvata, et kahe ülikooli vahelisest mõõduvõtust saab rahvusvaheline tehnika ja tehnoloogia populariseerimise üritus.

Huvi ja soov oma riigis Robotexi korraldada on olnud väga suur. Lisaks sellistele suurriikidele nagu USA ja Hiina kuulub Robotexi võrgustikku ka eksootilisemaid partnereid, nagu Mali, Etioopia või Afganistan. Võimaluse annab Robotex kõikidele. Tugevamad riigid saavad olla eestvedajad ja suunanäitajad ning nõrgemad riigid saavad suuremate abiga oma riigi majanduses ja hariduses tehnoloogia arengut ja inseneriharidust toetada.

Tekkinud võrgustikul on lisaks kohaliku regiooni elavdamisele suur roll riikidevahelise koostöö edendamisel. Riikidevaheline talentide võrgustik soosib omavaheliste koostööprojektide tegemist ning võimalust leida talente mitte ainult Eestist, vaid miks mitte hoopis Küproselt või Malaisiast. Arvestades kogu võrgustiku plahvatuslikku kasvu ja kiirust, näeme selle vilju kindlasti juba lähiaastatel. Eestil on võimalik kõike seda juhtida.

Väga huvitav on näha ja juhtida nii eripalgelist võrgustikku, kus eri kultuurid ja arengutasemed kokku saavad. Ennekõike saab seda tugeva autonoomia ja usalduse kaudu. Näiteks kui meie hea partner Afganistanist soovis Robotexi võistlusi korraldama asuda, siis sai veidi ka selle riigi tausta uuritud. Tundus liiga suure hüppena hakata korraldama robootikavõistlusi regioonides, kus puudus kohati isegi elekter. Leidsime, et robootikani jõudmiseks tuleks eelnevalt Eesti näitel mitu head sammu teha. Alustades kas või meie riiki nii palju muutnud Tiigrihüppest.

Eesti on otsimas oma e-riigile uut identiteeti. Riigikantselei ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium viivad ellu krattide ehk tehisintellekti projekti. Haridusministeeriumis käib elav arutelu, kas muuta robootika lasteaedade õppekavades kohustuslikuks. Ka erinevad erasektori algatused, tehnoloogiakonverentsid ja diskussioonid ei saa tehisintellekti ja tööstusrevolutsiooni temaatikast mööda vaadata. Robotex on ühelt poolt kõige selle tulemus, aga kindlasti ka eeldus.

Pileteid Robotexile saab osta eelmüügist Piletilevist:

Lähemalt uuri Facebookist:

Jaga
Kommentaarid