Just nii tähtsatele probleemidele lahenduse leidmise on endale missiooniks võtnud mehitamata maismaasõidukite arendusega tegelev Milrem Robotics. Sest, tahtmata alatähtsustada tavatarbijatele loodavaid tehnoloogilisi saavutusi, on suur vahe, kas pitsa jõuab sinuni jahtunult või jääb kriitilisel hetkel hiljaks laskemoon või kustutusvaht.

Tallinnas baseeruva robootikaettevõtte kaks põhitoodet on mehitamata roomiksõidukid THeMIS ja Multiscope, millest esimene mõeldud kaitse- ja julgeolekusektorile ning teine tööstustele ning päästjatele.

Mõlema sõiduki puhul on tegemist kahest roomikumoodulist koosneva platvormiga, mida ühendab omavahel erinevate pealisehituste jaoks loodud tühi vaheplaat. THeMISe puhul on pealisehitusteks enamjaolt erinevad lahingusüsteemid, Multiscope’il aga tulekustutustehnika ning kaevandustes, põllumajanduses ja turbatööstuses kasutatavad seadmed.

„Milrem Robotics on üks väheseid kohti, kus Eesti helgeimad pead saavad rakendada oma insenerialaseid teadmisi, kuna erinevalt suurriikides asuvate tohutute auto ja muude tööstusharudega, meie riigis sellised väljavaated üldiselt puuduvad,“ põhjendas selle aasta algusest Milrem Robotics’is töötav elektroonikainsener Stiven Vesi, miks ta otsustas oma andeid just Milrem Robotics’i eesmärgile pühendada. Vesi lisab, et Milrem Roboticsi eeliseks on see, et lisaks asjade väljamõtlemisele saab insener ise olla oma loodud tehnoloogia kokkupaneku ja testimise juures.

Ettevõtte Tartu kontoris tegeletakse teadus- ning arendustegevuse ning autonoomsete funktsioonide arendusega, mille eesmärk on nii THeMIS kui ka Multiscope võimalikult vähese inimese sekkumisega ülesandeid täitma panna. Samas saaks loodavat tehnoloogiat kasutada ka teistel mehitamata maismaasõidukitel.

Arendusega, klientide toetamisega, müügi ja administreerimisega tegeleb ettevõttes hetkel kokku ligikaudu 120 pühendunud töötajat.

„Ma hakkasin Milrem Robotics’it üldse kaaluma oma õppejõu pärast, kes kirjeldas seda kui üht parimat teadus- ja arendustegevusega tegelevat ettevõtet. Kui see õppejõud kirjeldab ettevõtet selliste sõnadega, siis arvatavasti nõnda ka on ja kes ei tahaks sellises firmas töötada ning ammutada sealt teadmisi ja oskusi,“ lisas paar kuud tagasi Milrem Robotics’i Tartu osakonna tarkvaraarenduse meeskonnaga liitunud Grete-Lilijane Küppas.

Et tööd on aga alati pigem rohkem kui vähem, otsitakse järjekindlalt uusi novaatoreid, kes julgeksid eelpool mainitud missiooniga liituda.

“Milrem Robotics on alguse saanud ja suureks kasvanud tänu inimestele, kes usuvad, et kõik on võimalik. Me jätkame kasvamist ka lähiaastatel ning loodan, et inimesi, kes soovivad meiega seda teekonda jätkata on Eestis veel piisavalt palju,“ sõnas ettevõtte juht Kuldar Väärsi.

Jaga
Kommentaarid