Teisipäeval märgitakse Austrias Natsi-Saksamaa anšlussi 75. aastapäeva. Saksa väed hõivasid riigi vastupanuta 1938. aasta 12. märtsil, vahendab BBC News.

Aastakümneid on Viini filharmoonikud lubanud oma arhiivile vaid piiratud ligipääsu.

Poliitiline surve viis aga selleni, et orkester palkas kolm ajaloolast Oliver Rathkolbi juhtimisel kaevuma sügavuti aastatesse 1938-1945.

Rathkolb püüdis lahendada ka saladust, mis ümbritseb Viini natsijuhile Baldur von Schirachile üle antud ausõrmust. Von Schirach juhtis kümnete tuhandete juutide deporteerimist.

Von Schirach kaotas algselt 1942. aastal üle antud sõrmuse, kuid ilmselt 1966. aastal anti talle asendussõrmus, kui ta oli vabanenud Spandau vanglast, kus kandis karistust inimsusevastaste kuritegude eest.

Aastaid on ajaloolased püüdnud kindlaks teha isikut, kes andis von Schirachile üle asendussõrmuse.

Ajaloolane Wilhelm Bettelheim ütles pühapäeval eetris olnud dokumentaalfilmis, et kõnealune mees oli orkestri trompetimängija Helmut Wobisch, natsipartei liige, kes astus hiljem Waffen-SS-i.

Wobisch vallandati 1945. aastal, kuid jätkas oma karjääri kuus aastat hiljem.

Nagu kogu Austria on ka Viini filharmoonikud olnud natsiajaloost vabanemisel olnud üsna aeglased.

Esimest korda anti ajaloolastele ligipääs dokumentidele, mis kirjeldavad orkestri rolli natsipropaganda tööriistana ja juutidest liikmete tagakiusamist.

Pühapäeval avaldatud dokumentide järgi olid orkestri 123 muusikust 60 natsipartei liikmed – osakaal on palju suurem kui Austrias üldiselt.

Orkestrist juut olemise või juudiga abielus olemise pärast vallandatud 13 muusikust viis suri koonduslaagrites, ülejäänud deporteeriti. Keegi ei naasnud.

Dokumentides kirjeldatakse ka seda, kuidas orkestri kuulus uusaastakontsert oli algselt natside propagandainstrument.

Ajaloolaste täielik uurimistöö avaldatakse teisipäeval orkestri veebilehel, anšlussi 75. aastapäeval.

Asendussõrmuse andmine von Schirachile pärast tema vanglast vabanemist tuli päevavalgele alles hiljuti. Von Schirachi poeg Richard kirjutas sellest raamatus 2004. aastal, kuid keeldus ütlemast, kes selle üle andis.

Orkestri esimeest Clemens Hellbergi on varem süüdistatud Viini filharmoonikute natsisidemetest vaikimises 1992. aastal ilmunud raamatus „Kuningate demokraatia“, mida peetakse orkestri ametlikuks ajalooks.

Hellberg on väitnud, et ei pääsenud raamatut kirjutades asjassepuutuvatele dokumentidele ligi. Pühapäeval ütles Hellberg, et ajaloolaste raport on kõvasti hilinenud.