„Tulevik on käes,“ ütles USA mereväe uuringubüroo tahke laseri tehnoloogia arendusprogrammi esindaja Peter Morrison The Guardiani vahendusel.

Laserrelvasüsteemi (inglise keeles Laser Weapon System, LaWS) on seni kasutatud ainult droonide allatulistamiseks polügoonidel, kuid seda peetakse sammuks kogu sõjapidamise ümberkujundamise suunas. Et relv töötab elektriga, on see võimeline tulistama nii kaua, kuni on elektrivoolu, ning üks lask maksab vähem kui üks USA dollar.

„Võrrelge seda sadade tuhandete dollaritega, mis maksab ühe raketi väljatulistamine, ja te hakkate nägema selle võimekuse eeliseid,“ ütles mereväe uuringubüroo juht kontradmiral Matthew Klunder.

Prototüüp, mille valmistamine maksis ühe ametniku sõnul 31-32 miljonit dollarit, paigaldatakse Lähis-Idas asuva USA ujuvbaasi USS Ponce pardale pärast selle aasta oktoobrit.

Klunderi sõnul loodab merevägi, et vaenlase raketid ei suuda ühel päeval enam lihtsalt kõrvale põigelda ülitäpse laserkiire eest, mis lastakse välja valguse kiirusel.

USA kongressi uuringuteenistuse raportis kiidetakse lasertehnoloogiat, kuid märgitakse ka selle varjukülgi. Näiteks võidakse kogemata tabada satelliite või lennukeid. Laseri tõhusust mõjutab ka ilm.

„Laserid ei pruugi hästi või üldse mitte töötada vihma või udu puhul, mistõttu ei ole laserid iga ilmaga kasutatav lahendus,“ öeldakse 14. märtsil avaldatud raportis.