Komposiitmetallvahuks (CMF) kutsutav uus materjal on umbes poole kergem kui tavapärased terasest soomusplaadid, kuid pakub vähemalt sama head kaitset.

Uut lahendust saaks suurepäraselt kasutada näiteks soomusmasinate puhul. "Me saavutasime märkimisväärse kaaluerinevuse, tänu millele võitsime masinate võimekuses ja kütusesäästus, seejuures ilma kaitsevõimet kaotamata," ütles projektiga tegelenud insener Afsaneh Rabiei Põhja-Carolina Riiklikust Ülikoolist.

Rabiei on sarnaste komposiitmetallvahtude arendamisega praeguseks tegelenud juba vähemalt 15 aastat ning üritab pidevalt katsetada selle võimekuse piire. Varasemad uuringud on näidanud, et peamiselt alumiiniumist, terasest ja õhutaskutest koosnev vaht on võimeline edukalt vastu pidama keskmise kaliibriga kuulidele, plahvatavatele kuulidele, tulele ja kuumusele ning isegi erinevatele kiirgusallikatele.

Nüüd tahetigi näha, kuidas vastupidav vaht saab hakkama 12,7 mm kaliibriga, ehk nn 50 cal kuuliga, mida kasutatakse snaipripüssides ja raskekuulipildujates. Testides katsetati materjali kui soomuse põhiosa, mida kattis õhukene keraamiline kate ning mille taga oli alumiiniumleht.

Samuti kasutati testides erinevat tüüpi laskemoona - tavalisi padruneid, mille puhul materjal oli võimeline peatama 72-75 protsenti kuulide edasi antud kineetilisest energiast ning soomustläbistava kuuliga padruneid, mille puhul protsent jäi 68 ja 78 vahele.

Kuigi teadlased usuvad, et materjali oleks võimalik veelgi paremaks optimeerida, ollakse üldiselt rahul, et vaht on võimeline peatama 800 m/s liikuvaid kuule. "Samas võiks me veel optimeerida keraamilise osa paksust ja liimuvust, CMF-i ja alumiiniumikihtide suhet ning kokkuvõtteks me võiks lõppturvise puhul jõuda isegi veel väiksema kaalu ja efektiivsuse suhteni," loodab Rabiei.

Rabiei sõnul saaks CMF-i abiga toimivat soomust väga erinevates valdkondades. "CMF-i saaks rakendada näiteks kosmoses, tuumajäätmete, lõhkeainete ja ohtlike materjalide transpordil, militaarvaldkonnas, kuid ka näiteks autode, busside ja rongide tootmisel," ütles ta.