Sisemisi vigastusi saanud võitleja seisundi stabiliseerimine transportimise ajaks on ohvri ellujäämise seisukohalt kriitilise tähtsusega, kuid paraku on seda sõjaväljal väga raske saavutada, vahendab Übergizmo.

USA kaitseministeeriumi ehk Pentagoni sõjandustehnika arendusamet DARPA on tulnud lagedale haavade stabiliseerimise süsteemiga Wound Stasis System, mis peatab sisemisi verejookse süstitava vahu abil.

Haavatud sõduri kehasse manustatakse süstlaga annus, mis koosneb kahest vedelikust. Segunedes moodustavadki vedelikud vahu, mis paisub oma esialgsest ruumalast 30 korda suuremaks ja kalgendub, peatades sisemise verejooksu ja tehes võimalikuks võitleja teisaldamise mujale, kus talle on võimalik anda korralikku arstiabi.

Kui sõdur on juba väljaspool ohtu ja tema eest hoolitseb meditsiiniline personal, suudavad arstid vahu eemaldada vähem kui minutiga nii, et selle tükke kehasse peaaegu ei jäägi.

Vahuga on tehtud hulgaliselt katseid ning praegustel andmetel võib see ränga verejooksu peatada vähemalt kolmeks tunniks, kusjuures kolme tunni möödudes on haavatu ellujäämise tõenäosus kasvanud kaheksalt protsendilt 72 protsendile.