Filmis saab jälgida professor Andrew Wallace-Hadrilli, kui too uurib skelette, nende juurest leitud esemeid ja puidust mööblit, mis kaevati välja Pompeist vaid 15 km kaugusel asunud iidsest Herculaneumi linnast. 12 kaarja laega kambrit paljastavad täiesti uut infot selle kohta, milline oli sealne elu enne Vesuuvi vulkaani purset. Need peidavad endas vulkaani poolt tapetud vähemalt 340 inimese luustikke. Nende hulgas on ka esimesed luustikud, mis sealt viimase 30 aasta jooksul leitud, ja mis on nüüd uuendusliku teadusliku uurimistöö materjaliks.

Leidude hulgas oli oma lemmikkoera haardes hoidev väikelaps, hõbedast kõrvarõngaga kaheaastane tüdruk ning poiss, kes oma ema kallistades talle viimsel hetkel silma vaatab. Pea kõik kambrist leitud luustikud kuulusid naistele ja lastele. Kaldapealselt leitud skeletid olid aga valdavalt meeste omad. Professor Andrew Wallace-Hadrill üritab välja selgitada, mis on selle põhjuseks.

Viasati turundusspetsialisti Karin Laurima sõnul üritatakse Viasati Kinoõhtu nädala jooksul tuua inimestele tasuta lähemale rikkalikku ja harivat filmivalikut.

"Viasati kanalitevalikus on Viasati oma dokumentaalkanalid Viasat Nature, Viasat History ja Viasat Explore ning esmakordselt Eestis on meil võimalus koostöös muuseumidega tuua nendel kanalitel näidatavat sisu inimestele lähemale ja seda tasuta. Iga film on valitud vastavalt konkreetse muuseumi temaatikale ja varustatud eestikeelsete subtiitritega, et pakkuda kõigile parimat võimalikku meelelahutuselamust."

"Kinoõhtud tõotavad tulla väga põnevad, sest lisaks meie poolt pakutavatele filmidele on paljud muuseumid panustanud ka eksklusiivsetele väljapanekutele ning leidnud parimad oma ala spetsialistid, kes filme sisse juhataksid. Lisaks on igal muuseumikülastajal võimalus osaleda 40-tollise teleri loosis."

Ürituse raames korraldav Viasat koostöös Tartu Pereliidu, TV3, Elroni ja Tallinna Loomaaiaga ühele Tartumaa suurperele perepäeva Tallinnas koos osalemisega TV3 saate "Sinu nägu kõlab tuttavalt" salvestusel ja esmakordse külastusega Tallinna loomaaeda.

13. oktoobril kell 18.00 toimub Viasati Kinoõhtu Tartu Ülikooli Kunstimuuseumis ning ekraanil on Egiptuse teemaline film "Iidne Egiptus: Elu ja surm Kuningate orus" esimene osa. Milline oli Egiptuses 3500 aasta eest elanud tavakodaniku argipäev? Filmis siirdub egüptoloog dr. Joann Fletcher põnevale reisile, et otsida tavainimesi, kes ehitasid ja asustasid selle uskumatu iidse tsivilisatsiooni, luues harukordse eluviisi ja erakordse surmatava. Esimeses osas tutvustatakse elu iidses Egiptuses: tavakodanike ruumivaeseid maju, nende rõivaid ja toidupoolist ning seda, kuidas oli töötada maailma kuulsaimas surnuaias - Kuningate orus. Filmi juhatab sisse Tartu Ülikooli kunstimuuseumi juhataja Jaanika Anderson. Lisaks põnevale filmile on kõikidel huvilistel võimalus uudistada kahte pea 3000 aastat vana Egiptuse muumiat.

14. oktoobril kell 17.00 on Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones Egiptuse teemaline Viasati Kinoõhtu. Kinoõhtul näidatakse teist osa Suurbritannia dokumentaalsarjast "Iidne Egiptus: Elu ja surm Kuningate orus". See osa kõneleb müstilisest Egiptuse hauatagusest elust. Uuritakse muumiaid, et saada teada, miks egiptlased surmaks valmistumisele terve varanduse kulutasid. Eesti Ajaloomuuseumi võõretnoloogia kollektsiooni kuuluvatest Vana-Egiptuse esemetest räägib kunstiajaloolane Anne Ruussaar. Oma silmaga saab näha nii muumia kätt kui ka kassi sarkofaagi.

14. oktoobril kell 18.00 toimub kinoõhtu Tartu Tähetornis ja näidatakse Viasat History dokumentaalfilmi "Kuu varjus". Film jutustab nende inimeste lugusid, kes on käinud ainukesel teisel taevakehal peale Maa. Apollo programmi astronaudid räägivad originaalkaadrite taustal oma unistustest, tunnetest ja seiklustest reisil Kuule ja tagasi. Filmi juhatab sisse tähetorni töötaja Kadri Tinn.

15. oktoobril kell 18.00 kutsub enda juurde kinoõhtule teaduskeskus AHHAA. Ekraanile jõuab vürtsikas dokumentaalfilm Suurbritannia kuninganna Victoria ajastust. Filmi tutvustab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli terviseteadlane ja psühhiaatriateadur Janika Pael.

Filmist: Victoria ajastu inimesed olid nagu meiegi tehnoloogiast ja uutest asjadest vaimustuses. Samas elasid nad ka väga ohtlikul ajastul - kusjuures suurimad ohud varitsesid tihti kaitsvate koduseinte vahel. Sel ajal said valmis paljud uued tarbeesemed ja -tooted, mis meile tänapäeval igati loomulikud. Kui aga tänapäeval on kõik need turvalised ja ohutud, siis Victoria ajastul võisid tihti olla surmavad. Filmis tehakse katseid tapeedis peitunud arseeniga, kasvatatakse beebi lutipudelis baktereid ja proovitakse selga väetiks muutvaid korsette - kõike selleks, et paljastada Victoria ajastu igapäevaelu surmavad tagajärjed.

15. oktoobril kell 18.00 on kõik suured ja väikesed huvilised oodatud sukelduma arheoloogia põnevasse maailma. Pärnu Muuseumi püsiekspositsioonis teeb põgusa tuuri arheoloogiakoguhoidja Margo Samorokov. Näha saab Põhjamaade vanimat inimkuju ja teisi haruldusi kiviajast, keskaegseid leide hansakaubandusest ning unikaalseid esemeid Pärnu kindluslinna garnisonilt. Ekskursioonile pääseb muuseumipiletiga. Pärast ekskursiooni näidatakse püsiekspositsiooni kinosaalis dokumentaalkanali Viasat History filmi "Ajakaevurid", mis kõneleb arheoloogide põnevast tööst.

16. oktoobril kell 18.00 ootab filmihuvilisi Tartu Ülikooli muuseum, mis asub ajaloolises toomkirikus. Film "Tudori ajastu farm" heidab pilgu keskaegse Inglismaa vaimsele südamele - kloostrile. Tegemist on ühe osaga filmide sarjast, kus ajaloolistest farmidest huvitatud arheoloog Tom Pinfold ühineb Ruth Goodmani ja Peter Ginniga, et elada tavakodanike kombel, kes kloostrimaadel suurema osa farmi- ja käsitööst ära tegid. Osa uurib lähemalt Tudori-aegse Inglismaa hoolekandesüsteemi – kuna riik vaeseid ei toetanud, pidid abivajajatega tegelema kloostrid. Filmi juhatab sisse kunstiajaloolane Kaur Alttoa.

16. oktoobril on kell 18-22 on avatud ka Toomkiriku tornid – Tartu Toomkirik, kus muuseum paikneb, on üks vähestest keskaegsetest objektidest, mis Tartus on säilinud. Toomkiriku tornidesse pääseb muuseumipiletiga.

16. oktoobril kell 18.00 näeb Vabaõhumuuseumi Kolu kõrtsi tallis Suurbritannia 2012. aasta dokumentaalsarja "Sõjaaja talupidamine" teist episoodi, mis tutvustab 40ndate aastate talupidamise tingimusi, kui valitses toidunormide süsteem ning ähvardas pommioht. Victoria- ja Edwardi-aegset talupidamist käsitleva sarja tootjad on võtnud ette Teise Maailmasõja perioodi. Proovitakse tolleaegset põllumajandamist läbi terve kalendriaasta, kasutades selleks ajastukohased vahendeid. Katse näitab, et tegemist oli revolutsioonilise ajaga Briti talupidamises, mis sarnanes väga Nõukogude Liidus toimunud kollektiviseerimisega. Sari pakub haaravat segu sõjaajaloost, inimeste vastupidavusest ja nutikatest ellujäämisvõtetest. Filmi juhatab sisse Eesti Vabaõhumuuseumi teadur Hanno Talving.

16. oktoobril kell 17.00 on Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis arheoloogia teemaline kinoõhtu. Eesti Ajaloomuuseumi põnevamatest leidudest ja sellest, kuidas neid Eestis avastatakse, räägib arheoloog Krista Sarv. Ekraanil on viies episood Suurbritannia dokumentaalsarjast "Ajakaevurid". Selles osas ootavad ajakaevureid ees erakordsed kolm päeva iidses paigas, kuhu on maetud inimesi juba 2000 aaastat enne Kristust. Leitakse haruldasi saksi sõlgesid, helmeid, muid ehteid ja odasid.

16. oktoobril kell 18.00 toimub kinoõhtu Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas. Kinoõhtul võib saada aimu, millist lahingut pidasid Teise Maailmasõja ajal Suurbritannia maaharijad, püüdes vastata valitsuse nõuetele riiki toita ja saaki kahekordistada. Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas toimuval filmiõhtul näeb dokumentaalsarja "Sõjaaja talupidamine" kuuendat osa, milles taaselustatakse 1943. aasta talupidamistingimused, kui toiduimport kuivas kokku ning Briti talunikud pidid oma toodangut suurendama. Meeskond pöördub sõjaajal levinud tööjõu, laste poole. Filmi juhatab sisse Eesti Rahva Muuseumi teadur Vaike Reeman.

Enne filmi algust on samas võimalik vaadata Teise Maailmasõja aegset temaatikat käsitlevat näitust "1944. Meri läände" ning püsinäitust "EESTI. Maa, rahvas, kultuur".

17. oktoobril kell 19.00 toimub Viasati Kinoõhtu Sargvere mõisa muuseumis. Koos vaadatakse Viasati dokumentaalkanali Viasat Explore sarja "Tudori ajastu farm" üht jagu.

18. oktoobril kell 11.30 näidatakse Tallinna Loomaaia keskkonnahariduskeskuse suures auditooriumis Viasati Kinoõhtute raames Viasat Nature' filmi "Ostsin endale vihmametsa". Enne filmilinastust teeb sissejuhatuse ja räägib vihmametsast zooloog Aleksei Turovski.

Pärast seanssi saab lahendada loodusviktoriini loomaaias ja vaadata hariduskeskuse fuajees skulptuurinäitust "Loom ja inimene" või loomaaia ajalugu tutvustavat stendinäitust "Tallinna Loomaaed 75".

Keskkonnahariduskeskus asub loomaaia Õismäe-poolses lääneväravas aadressil Ehitajate tee 150. Kel soov lisaks tasuta filmivaatamisele ka loomaaeda minna, siis oktoobris on piletitel juba soodsamad talvehinnad. Põhja- ja läänevärava kassa on lahti kella 9 kuni 17, loomaaed suletakse kell 19.