CNBC vahendab USA luureasutuste infot, mille kohaselt on venelased võimelised ülehelikiirusel liikuvat relvasüsteemi tootma vaid üksikud ühikud. Probleemiks on see, et hetkel relvade tootmisel kasutatud süsinikkiud olid liialt madala kvaliteediga ning ei suutnud ülisuurel kiirusel liikumisel tekkivale kuumusele vastu pidada.

Vladimir Putin andis Avangardist teada 2018. aasta märtsis ning kinnitas, et relv on võimeline lendama helikiirusest 20 korda kiiremini. Putin ütles toona ka, et relv on juba seeriatootmises.

"On väga tõenäoline, et nad ei tooda selliseid relvasüsteeme enam kui 60, kuna tootmine ja arendus on lihtsalt niivõrd kallis," ütles asjaga kursis olev USA julgeolekustruktuuridega seotud allikas CNBC-le. Samas kinnitavad ka ameeriklased, et relvasüsteem on reaalne ning suure tõenäosusega jõuab kasutusse 2020. aastal.

ÜRO desarmeerimisuuringute instituudi teadur Pavel Podvig ütles Engadgetile, et kuigi 60 võib tunduda väike number, on see tuumalõhkepeade kandmise võimekusega süsteemi puhul täiesti arvestatav hulk. "Ma ütleks, et 60 on päris suur arv. Eriti arvestades, et Avangard on niširelv, mille järgi otsene vajadus puudub. Ma isiklikult oleks pakkunud, et venelased toodavad neid umbes tosin," ütles Podvig.

CNBC andmetel on venelased relvasüsteemi korduvalt testinud - kaks korda 2016. aastal ning korra 2017. aasta oktoobris. Viimane katse seejuures ebaõnnestus - süsteem ei suutnud sihtmärki tabada ning kukkus paar sekundit enne tabamishetke alla.