Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu teatas kolmapäeval, et Venemaal peab olema sõjaline kohalolek Lääne-Atlandil ja Vaikse ookeani idaosas ning Kariibi merel ja Mehhiko lahel, mis sisaldab ka õppuste raames pommitajate saatmist, vahendab CNN.

„Me ei näe, et julgeolekukeskkond annaks volitused sellisele provokatiivsele ja potentsiaalselt destabiliseerivale tegevusele,“ kommenteeris USA presidendi Barack Obama administratsiooni kõrge ametnik seda neljapäeval.

Sarnaselt reageeris ka USA riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki.

„Me ei arva, et Atlandi ookeani lääneosas ja Vaikse ookeani idaosas või Kariibi merel ja Mehhiko lahel oleks praegu olukord, mis annaks volitused lisalendudele piirkonnavälisel territooriumil,“ ütles Psaki.

Šoigu teatas veel, et Venemaa tugevdab julgeolekut Ukrainalt annekteeritud Krimmis.

„Mitmes mõttes on see seotud olukorraga Ukrainas, Vene-vastaste meeleolude õhutamisega NATO poolt ning välismaise sõjalise kohaloleku tugevdamisega meie piiri ääres,“ ütles Šoigu.

USA strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse esindaja Jeffrey Mankoff ütles CNN-ile, et venelased püüavad pommitajate Mehhiko lahele saatmisega sõnumit saata. „See on omamoodi vastukäik,“ ütles Mankoff. „Nad näevad, et meie püüame musklit pingutada piirkonnas, mida nad peavad oma mõjupiirkonnaks. „Kui nemad võivad seda meile teha, võime meie seda neile teha.““

Šoigu ütles veel, et Venemaa suurendab oma kohalolekut Arktikas, mis võib puudutada Alaskat ja Põhja-Kanadat.

Tõeline oht on Vene lendude juures Ameerika ranniku lähedal õnnetuse võimalus või see, et olukord „läheb käest ära“.

„Kui toimub kokkupõrge või kui keegi reageerib üle,“ ütles Mankoff. See võib USA-Vene pingeid veelgi suurendada.