27. jaanuaril 1945. aastal vabastasid 1. Ukraina rinde väed, mis liikusid hitlerlike vägede okupeeritud Poolas, Auschwitz-Birkenau (Oświęcimi) koonduslaagri vangid, teatab Venemaa kaitseministeerium.

Ministeeriumi teatel on nende ajalooliste sündmuste ümber viimasel ajal läänes tehtud erinevates poliitilistes huvides avaldusi, mis seavad kahtluse alla punaarmee otsustava panuse koonduslaagri vangide vabastamises. „Alles on aga jäänud arhiividokumendid, selle aja elavad tunnistajad, mis kaitsevad ajaloolist tõde,“ teatab Venemaa kaitseministeerium.

Venemaa kaitseministeeriumi keskarhiivi töötajad on veebilehe teatel ette valmistanud 15 sisult unikaalset dokumenti, millest osa olid varem salastatud ning kättesaadavad vaid ajaloolaste kitsale ringile.

Sõjaliste operatsioonide käiku ja Poola territooriumi vabastamist 1945. aasta jaanuris kirjeldavad dokumendid sisaldavad 1. Ukraina rinde väekoondiste ja -osade väejuhatuste ettekandeid, sealhulgas 472. laskurpolgu lahingutegevuse päevikut, 100. laskurdiviisi poliitosakonna ülema ja 60. armee poliitosakonna ülema poliitettekannet. Tegemist oli kaitseministeeriumi teatel Auschwitzi koonduslaagri vabastamise otseste osalistega.

Dokumentide hulgas on ajalehtede Komsomolskaja Pravda ja Pravda sõjakorrespondentide kapten S. Krušinski ja alampolkovnik B. Polevoi ülestähendused.

Esitatud on 1. Ukraina rinde 60. armee sõjaväelaste nimekiri sotsiaal-demograafiliste tundemärkide järgi, mis aitab kaitseministeeriumi teatel kindlaks teha vabastajate internatsionaalset koosseisu.

1. Ukraina rinde poliitilise valitsuse infobülletäänis on ära toodud ellu jäänud vangide ja kohalike elanike tunnistused.

„Venemaa kaitseministeerium avaldab esimest korda ka arhiividokumendid, mis räägivad usaldusväärselt sellest, millise rõõmuga, vaimustatud meeleoluga, võtsid poolakad vabastatud territooriumidel vastu punaarmeed, pidades neid siiralt oma vabastajateks ja päästjateks hitlerliku ikke alt,“ kuulutatakse veebilehel avaldatud tekstis.

„Dokumentide avaldamine Oświęcimi koonduslaagri vangide ja Poola okupeeritud territooriumide vabastamise kohta punaarmee poolt on sõjalise ametkonna tegevuse jätk, mis on suunatud ajaloolise tõe valvamisele ja kaitsele, ajaloo võltsimisele ning Suure Isamaasõja ja Teise maailmasõja tulemuste revideerimisele vastuseismisele,“ teatab Venemaa kaitseministeerium.