Kui kuulivestina paarimeetrise läbimõõduga kaasaskantava veepaagi kasutamine oleks ebapraktiline, ei tähenda see, et ideel kui sellisel jumet poleks. Poola insenerid esitlevad nüüd järjekordset mitte-newtoni vedelikku, mida saaks kasutada kuulivestis, kirjutab ERR Novaator.

Erinevalt tavalistest ehk newtoni vedelikest muutub vedelike paksus vastavalt sellele, kui kiiresti üritatakse nende kuju muuta.

Aeglaselt väiksemat jõudu rakendades meenutavad need vedelikku, vastupidisel juhul aga tahkiseid, misläbi on võimalik joosta näiteks vesiliival või paksemat sorti maisitärklise lahusel. Sellest saaks kasu lõigata ka kuulivesti luues.

Tavaolekus asetseksid vedeliku moodustavad osakesed üksteisest kaugel, kokkupõrkel moodustaksid need aga kiiresti tahke struktuuri, mis kuuli energia endasse neelaks, et selle siis lagunedes hajutada.

Mitte-newtoni vedelikel põhinevaid mitte-newtoni vedelikuga täiendatud kuuliveste on teiste seas teadaolevalt katsetanud britid, ameeriklased ja iraanlased. Kõigil juhtudel hajutasid prototüübid kuuli energiat paremini kui kevlar üksinda ning samas kaalus vähem.

Kuigi poolakad eelistavad oma lahenduse täpsed üksikasjad enda teada jätta, märgivad nad ballistilistele katsetele viidates, et 450 m/s liikuva kuuli mõjul tekkis vedelikuga täidetud turvises umbes sentimeetri sügavune deformatsioon.

Arendustööga tegelev Moratexi instituut nendib, et pole veel kuulivesti täismõõdus prototüüpi veel valmistanud. Kuna aga loodud mitte-newtoni vedeliku kaal jääb kevlari omale oluliselt alla, võiks lõpptulemus käibes olevatel kuulivestile siiski konkurentsi pakkuda.