Järgemööda hakkavad kõigi sõduriteni jõudma uued käsitulirelvad, gaasimaskid, kiivrid ja killuvestid koos kuulivestide ning rakmetega, kirjutab ajakiri Sõdur 1 / 2020.

Gaasimaskid on modernse disainiga, kus filtri saab panna kas vasakule või paremale. selle järgi, kumma käega sõdur relva käsitseb. Uute käsitulirelvade komplektis oleva kõrgendatud mehaaniliste sihikute ja punatäppsihikuga on samuti mugavam lasta kui varem.

20 000 uut kiivrit hangiti Horvaatia ettevõttelt Šestan-Busch. Enamik neist on tavalõikega BK-ACH kiivrid BOA kinnitussüsteemi ja kahe erineva paksusega PAD 9 kiivripatjade komplektiga. Samuti on neil öövaatlusseadme kinnituskoht ja nad pakuvad ajakohast ballistilist kaitset.

Kiivritega käib kaasas kaitsevärvi kiivrikate, mille kummid on õmmeldud katte külge. Taga on öösel nähtav kaetav „kassisilm“ ning neljal küljel on kaetavad infrapunareflektorid öövaatlusseadmega omade tuvastamiseks.

Viis aastat tagasi hangiti väga hea kaitsega uued kevlarsisuga kuulivestid, kuhu võis lisada ka kuuliplaadid. Kuid neid oli piiratud koguses ja kõigile ei jätkunud. Nende kasutamine oli kohmakas peale pandava eraldi lahinguvesti või rakmete tõttu. Uues hankes on palju arvestatud sõduritelt saadud tagasisidet.

„Uue kandesüsteemi eesmärk on väga lihtne: koondada sõduri ballistiline kaitse ja isikliku varustuse kandesüsteem ühtseks tervikuks,“ ütleb riigi kaitseinvesteeringute keskuse hangete osakonna kategooriajuht Ivar Janson. „See peaks vähendama ka elementide arvu varustustabelites ning sobima kõigile kasutajatele, alates eriväelasest kuni ajateenijani. See tähendab ka, et uus kandesüsteem koormab vähem meie logistikasüsteemi.“

Uuel vestil on killukaitsega alumine kiht ja selle peale eraldi käiv kuuliplaatidega vest, kuhu saab kinnitada lisataskuid. Peale selle veel ballistiline lahinguvöö, mis annab sõdurile puusakaitse. Soovi korral saab õhukesse killuvesti lisada ka kuuliplaadi spetsiaalsesse eemaldatavasse sisemisse kuuliplaadi taskusse.

Killuvest pakub kiivriga sama kaitsetaset. Soovi korral saab eraldi mugavalt jope alla panna. Pealmine kiht on madala profiiliga MOLLE-ribadega kuulivest, kuhu on võimalik sisse panna kuuliplaadid nii ette kui ka taha.

Sellele on kinnitatavad lisataskud, mida iga võitleja saab kohendada enda vajaduste kohaselt. Näiteks külje kuuliplaadi taskud, meditsiini tasku, erinevad eesmised salvetasku paneelid ja vesti külge kinnituv minimaalne seljakott (ingl assault pack).

„Uus komplekt on kergem ja modulaarsem, et tagada sõduri suurem mobiilsus,“ ütleb küberväejuhatuse veebel staabiveebel Meelis Piirsalu, kes on ühtlasi individuaalkaitse varustusprogrammi meeskonna liige. „Kandesüsteemi kontseptsioon lubab mugavamalt kanda killukaitset näiteks nii puhkeajal kui ka haldustöid tehes.“