Kuna 6,3 kilo kaaluv ja 307 250 krooni maksev sõjariist tulistab laenguid välja vaid loetud sekunditega, võib see välistada mõnedes olukordades vajaduse mitmeid minuteid kuni tunde nõudvate tuleülesannete, kahurväe või õhulöökide järele, vahendab PhysOrg.

Sõjaväeametnike sõnul sobib XM25 ideaalselt praegusesse olukorda Afganistamis, kus vaenlasel on kombeks varjuda barjääride, näiteks müüride ja puude taha, või sügavatesse kaevikutesse, tihti 300 meetri kaugusel või kaugemal. Praegu on taoliseid sihtmärke raske tabada isegi vilunud täpsusküttidel, sest kuul tapab vaid siis, kui tabab pead või elutähtsaid organeid.

Kuna XM25 plahvatuspuhangu raadius on sama, mis käsigranaadil, võib see aidata USA sõduritel noid peitupugenud snaipreid sihtida ja tappa. Kui vaenlane peidab end näiteks eemal asuva hoone taha, võib sõdur suunata relva hoone fassaadile, et relv saaks laserite ja andurite abil mõõta kauguse hoonest. Seejärel saab sõdur liita (või lahutada) veel väikese vahemaa, nii et laeng lõhkeks vaenlase arvatavale asukohale võimalikult lähedal.

Pärast lasku mõõdab mikrokiibiga varustatud laeng iseenda pöördeid loendades läbitavat vahemaad. Plahvatades levitab 25mm laeng enda ümber kõigis suundades šrapnellikilde, tappes tõenäoliselt kõik läheduses viibivad isikud. Tüüpilise M4-karabiiniga võrreldes ei nõua uus relv ülimat täpsust vaenlase hävitamiseks isegi kauge maa tagant, mis teeb XM25-st ühe tapvaima relva sõjaväe arsenalis.

„See annab jagudele suutlikkuse hävitada sihtmärke, mida me Afganistanis praegu iga päev kohtame — sihtmärke, mida me praegu ei suuda tabada,” ütleb Ühendriikide sõjaväe hankeameti Program Executive Office Soldier individuaalrelvade projekti haldur kolonel Doug Tamilio. „See päästab sõdurite elusid, sest nüüd saavad nad hakata neid sihtmärke hävitama.”

Pärast seda, kui USA erivägede võitlejad on relva tänavu suvel Afganistanis katsetanud, võivad sõjaväeametnikud otsustada selle kasutust tulevikus laiendada. Praegu vaeb sõjavägi otsust osta Heckler ja Kochilt 12 500 taolist relva, ehkki lõplik otsus ootab kõrgemate sõjaväelaste kogu heakskiitu.

Vaata videost, kuidas XM25-ga tulistatakse lask hoonemaketi aknasse!