Ametnike sõnul ei lasknud vigane stabilisaator käivitada lennuki ülehelikiiruse otsevoolu-reaktiivmootorit (scramjet) ning lennuaparaat kaotati, vahendab BBC News.

Tegemist on juba teise korraga järjest, kui USA õhujõud ei ole suutnud uut tehnoloogiat plaanitud viisil katsetada.

Pressiesindaja sõnul avastati probleem 16 sekundit pärast seda, kui rakettkiirendi oli käivitatud kiirenduse suurendamiseks ning scramjet'i hakati käivitama.

Kui rakettkiirendi 15 sekundi pärast eraldus, kaotas X-51A kontrolli ja purunes. Tükid kukkusid Los Angelesest loodes Vaiksesse ookeani.

„On kahju, et selle alamsüsteemi probleem tegi kõigele lõpu, enne kui me saime scramjet-mootori käivitada,“ ütles Ohio osariigis Wright-Pattersoni õhujõudude baasis asuva USA õhujõudude uurimislaboratooriumi esindaja Charlie Brink. „Kõik andmed näitasid, et olime loonud õiged tingimused mootori käivitamiseks ja olime väga lootusrikkad katsetuse eesmärkide saavutamise suhtes.“

Eelmine katselennuk kaotati samuti Vaikse ookeani kohal.

2010. aastal toimunud esimese katselennu ajal õnnestus aga saavutada kolmeks minutiks viiekordne helikiirus.

Projekti rahastada aidanud Pentagon on katsetanud hüpersoonilisi tehnoloogiaid, et arendada välja kiiremaid rakette.

Pakutakse ka, et uuringud võivad lõpuks aidata ehitada reisilennuki, millel võtaks Londonist New Yorki lendamine aega vaid tunni ning Tokyost Pariisi vaid veidi üle kahe tunni.

Seni on ainuke selline lennuaparaat X-51A ja USA õhujõud pole veel otsustanud, kas korraldada järgmine katsetus.