Kopter AH-64 Apache on olnud juba viimased nelikümmend aastat USA armee põhiline ründekopter. Nagu Popular Mechanics kirjutab, on uusimal versioonil nimega AH-64E Apache Guardian on varasemast võimsamad General Electric T700 mootorid, uued liitmaterjalist tiivikulabad ja Longbow radar.

Kõnealune õnnetus, mille tõttu uurimine algas, juhtus detsembris 2016, kui kaks sõjaväelast Texases Apache`iga rutiinsele treeninglennule läksid. Mere kohale jõudnuna lagunes rootor laiali, kopter kukkus merre ja mehed hukkusid.

Konkreetsed mutrid, mida uuritakse, kannatavad väidetavasti tugeva roostetamise ja stressikulumise käes, mistõttu tekivad neisse praod. Esialgu arvati, et probleem puudutab ainult neid koptereid, mida kasutatakse rannikualadel – seal võivad vesi ja sool koos metallosi eriti hoogsalt korrodeerida. Helikoptereid uuriti ja pesti destilleeritud veega, et soolast lahti saada. Kuid uute korralduste järgi on kõik Apache kopterid ja nende rootorimutrid ülevaatusele määratud - olenemata sellest, kus need parasjagu paiknevad.

Nagu üks Apache`i piloot Task & Purpose`ile ütles, on vigaseid, mõranenud mutreid alates veebruarist, mil asja süvendatult uurima hakati, kokku leitud üle kümne. Neid, mis on lubamatu roostetaseme tõttu asendatud, on aga kordades rohkem. Aprillis teatas USA Armee, et nad ei võta enam Boeingilt uusi Apache`i koptereid vastu. Boeing ütles siis, et nad testivad uut mutritüüpi, mille abiga peaks probleem lahenduse leidma.