Oleme juba varem kirjutanud, et DARPA plaanib välja töötada kolmanda taseme tehisintellekti, mis suudab ise andmeid analüüsida ning end nende põhjal õpetada. Institutsiooni hinnangul oleks uuel tehisintellektil erinevate teadvusstruktuuride vahel inimesesarnane kõrge integreeritus ja praegusest oluliselt kõrgem õppimis- ja analüüsivõime.

Eelmise nädala lõpus andis DARPA ka lõpuks teada, kuidas sellise supersüsteemini ja ka teiste tehisintellekti valdkonnas seatud eesmärkideni plaanitakse jõuda - loomulikult on vastuseks raha. Kuna ka Hiina on sarnaseid süsteeme välja töötamas ja on mõningate vaatlejate hinnangul nende arendamises ka oluliselt eespool, kulub arendustegevusele eraldatud kaks miljardit dollarit marjaks ära.

Mõned militaarvaldkonna spetsialistid on võrrelnud hetkeolukorda tuumavõidujooksuga - kes esimesena sõjalisel otstarbel kasutatava tehisintellekti valmis saab, on enda kasutusse saanud väga võimsa relva. Teised aga jäävad positiivseks ning loodavad, et avastused aitavad ka tsiviilvaldkonda.

"Täpselt nagu DARPA loodud ARPANET aitas kaasa tuua revolutsiooni informatsioonivaldkonnas ning viis interneti tekkeni, aitavad ka praegu tehtavad avastused kaasa tsiviilvaldkonna tehisintellekti arengule," ütles Interesting Engineeringule tehisintellekti arendamisega tegeleva Ziff.AI looja Ben Taylor. Teine tehisintellekti valdkonna spetsialist Andrei Luchici ütles väljaandele, et selline arendus võib olla nii kasulik kui ka kahjulik, kuid praegu on veel liiga vara öelda, kumb pool peale jääb. "Ehk on see projekt tehisintellekti jaoks sama, mis Kuul maandumine kosmose avastamise jaoks," ütles ta.