Popular Mechanics vahendab saiti nimega Warrior Maven, mis kirjutab, et arendatakse 155mm-millimeetrisi mürske, mida saaks kasutada ja täpselt juhtida ka siis, kui vaenlane on satelliitidepõhise GPS-süsteemi rivist välja löönud.

1980. aastatel mõisteti tollal uudse GPSi ehk Global Positioning Systemi tulevast mõju sõjandusele kaunis halvasti - kui üldse. Esialgu loodi see selleks, et sõjaväelased suudaksid lahinguväljal paremini orienteeruda ja liikuda, ent elektroonikaseadmete kiire kahanemine tähendas, et peagi liikusid GPS-lahendused juba edasi relvastusse. GPS-i abil kaugjuhitav moon teeb ära mitme "rumala" mürsu töö.

Praegu on USA armeel kolm GPSiga varustatud relvasüsteemi - M982 Excaliburi 155-millimeetrine mürsk, täppisjuhtimissüsteem XM1156, mille saab "rumalale" 155-millimeetrisele mürsule külge kruvida ja nii selle juhitavaks teha ning lisaks veel ka 227-millimeetrine rakett GLMR.

Et USA sõjavägi sõltub palju GPS-ist, teeb see satelliidivõrgustikust vaenlastele atraktiivse sihtmärgi. Satelliidid võib rivist välja lüüa, samuti võib ka maapinnal tegutsedes GPS-signaali blokeerida või seda eksitada, mis viib valede kohanäitudeni seadmetel. Sellise sabotaažiga juba tegeletakse - Põhja-Koreal on näiteks kombeks aeg-ajalt Lõuna-Korea GPS-sidet segada.

Sellest tulenevalt tegeletaksegi praegu täppisjuhtimissüsteemi (PGK ehk Precision Guidance Kit) moderniseerimisega, tulemuseks on uus süsteem nimega PGK-M. Pärast moderniseerimist peaks suurtükivägi ka ilma GPSita endise täpsusega tuld andma.

Konks on selles, et mida täpselt uuendamise puhul tehakse ja kuidas mürsud GPS-ita jätkuvalt õigesse kohta lendavad, pole täpselt selge. Warrior Maven pakub, et uus lahendus on omamoodi kogum "erakorralistest programmeeritavatest raadiovõrkudest" ja muust navigatsioonitehnoloogiast. Raadiovõrgud, mis asukoha samal viisil trianguleerivad nagu satelliidid, on tõesti üks võimalus, ent maapealsete saatjate ulatus on satelliitide omast märksa lühem ja neidki on võimalik segada või rivist välja lüüa.

Seega üht võlulahendust navigeerimise ja sihtmärkide tabamiseks ei ole, aga Plaan B-ga siiski tegeletakse. Vajadusel võib aga juhtuda siiski, et ühel hetkel on taas vaja taskust koukida kompass ja vana hea paberkaaret, nendib Popular Mechanics.