Aastani 2021 on armee arvestanud XM25 arendamisel üle 100 miljoni USA dollari suuruse väljaminekuga, annab teada ajakiri IHS Defence Weekly. Ameerika sõjaväelased on arvamusel, et varustades selle relvaga jagudest suuremad üksused, võivad sellised üksused tulevikus olla suutelised kallutama lahingu lõpptulemuse sama suurte või isegi suuremate vastase jõudude vastu enda kasuks, sest lisaks tavapärasele jalaväe taktikale võimaldab XM25 lüüa rivist välja ka kaugemal varjete taga püsiva vastase elavjõu.

Relva tootja Orbital ATK väitel on XM25-ga võimalik hävitada seina taga, laskepesas või raskesti ligipääsetavatel positsioonidel asuvad vastase sõdurid. Tootja sõnul on relva efektiivse tule ulatus kuni 1000 meetrit, see peaks panema vastaspoole tõsiselt oma kaitsevõimalusi kaaluma, sest tema pihta hakkavad lendama eelprogrammeeritud 25 mm granaadid, mida saab panna õhus lõhkema nii sihtmärgi kohal, ees kui ka taga, muutes lõhkemiskohta kolmemeetrise sammuga. Granaadid programmeeritakse ja nad arvutavad automaatselt välja määratud lõhkemiskauguse, lugedes enda spiraalse keerlemise kordi pärast väljatulistamist. Ühe relva konstrueerija Richard Audette’i sõnul on XM25 pikk samm edasi, sest tegu on esimese kergrelvaga, mis kasutab nn tarka tehnoloogiat.

Kui USA vägedes kasutusel oleva M203 granaadiheitja efektiivne tuleulatus on umbes 150 ja maksimaalne 350 meetrit, siis XM25 suudab vastast efektiivselt mõjutada kuni 600 meetri kauguseni. Samuti on näidanud testid, et XM25 on 300% efektiivsem kui teised samalaadsed jao tasemel kasutatavad granaadiheitjad.

USA armee on nimetatud relva saanud testida ka lahinguoludes Afganistanis 2010. aastal. Praktikas saadud vastukaja ei ole enam nii rõõmustav kui tootja kiidulaul. Nimelt kurtsid relva kasutanud jalaväelased military.com lehe andmetel selle liigse kaalu üle, lisaks poldud rahul 25 mm granaatide tulejõuga, mistõttu ei soovitud loobuda oma seni harjumuspäraste M4A1 automaatide kasutamisest XM25 kasuks. Samas kiideti, et näiteks patrullis ootamatult tekkinud tulekontakti korral suudeti seda relva kasutades kontakt kiiresti ja edukalt lõpetada, mistõttu relva proovinud sõdurid lahkusid temast kahjutundega, kui see kästi edasi anda järgmisele testijale.

XM25 tehnilised andmed

  • Salve asetus bullpup
  • Kaliiber 25 × 40 mm
  • Laadimata relva kaal 6,35 kg
  • Pikkus 749 mm
  • Granaadi algkiirus 210 m/s
  • Efektiivne laskekaugus 600 m
  • Maksimaalne laskekaugus 1000 m
  • Granaate salves 5 tk

Allikad: military.com, The Diplomat, IHS Defence Weekly