„Kaubategemine ei ole veel konkreetselt käimas. Asi nõuab arutamist erinevatel tasemetel kuni ministrite tasemeni välja, aga seda on kavas teha sügise jooksul,“ ütles Soome kaitseministeeriumi materjaliüksuse juhataja Arto Koski Turun Sanomate vahendusel.

Soome mereväe staabi materjaliosakonna ülema kaptenleitnant Veli-Pekka Heinoneni sõnul saadakse kaubale, kui hinnas kokkuleppele jõutakse.

Mingit miinimumhinda ei Pohjanmaale määratud. Rusikareegel on aga selline, et müügist peab saama rohkem kui laeva eest saaks varuosade ja vanametallina. Läbirääkimisi peetakse sellelt aluselt.

„Jutt käib miljonitest,“ ütles Heinonen.

Teisi laevast huvitatuid pole seni välja ilmunud.

Alternatiivid laeva müümisele on endiselt ka vanametalliks tegemine või muuseumiks muutmine. Soome mereväe ülem kontradmiral Veli-Jukka Pennala on teatanud, et otsus „vanaproua“ saatuse kohta tuleb teha selle aasta jooksul.

Nii Heinonen kui ka Koski peavad Eesti huvi tõsiseltvõetavaks, kuigi kauplemisobjekt on eakas. Pohjanmaa on ehitatud 1978. aastal, kuid ta moderniseeriti täielikult 1990. aastate lõpus. Sõjalaevana on ta aga oma eluea lõpus.

Praegusel hetkel seisab Pohjanmaa Helsingi lähedal Kirkkonummis Upinniemi laevastikubaasi kai ääres.