Euroopa poliitiliste uuringute konsortsiumi korraldatud noorteadlaste konverentsil esinedes tutvustas ta maailma ja Euroopa väärtusuuringute tulemusi selle kohta, kuidas pikas perspektiivis vaadatuna prevaleerib maailmas siiski suundumus rahule, valikuvõimaluste ja vabaduste arvadumisele ning liberaalsete väärtuste levikule, kirjutab ERR Novaator.

Järgnev kokkuvõte tugineb Lüneburgi ülikooli professori Christian Welzeli peetud plenaarettekandele "The Kantian Peace Reinvented: 
The Emerging Mass Basis of Interstate Pacificism".

Meedia võimendab vägivalda

Peaaegu kõigist uudistekanalitest on viimase aasta jooksul olnud näha Islamiriigi korraldatud (massi)hukkamisi, uudiseid Süüria kodusõjast, suitsiidipommitamistest Iraagis ja Afganistanis, terroriaktidest Pariisis ja massitulistamistest USAs.

Kajastatakse paremäärmusluse ilminguid nii Ameerikas kui ka Euroopas, samuti autoritaarsete valitsuste esiletungimist Türgis, Egiptuses, aga ka Venemaal. Meediapilti uskudes jääb mulje, et maailm muutub üha vägivaldsemaks ning inimesed üha sõjakamaks.

1795. aastal kirjutas Saksa filosoof Immanuel Kant essee “Perpetual Peace: A Philosophical Scetch”, milles käis välja teesi, et kui iga riik maailmas oleks demokraatlik, oleks tulemuseks rahu.

Esiteks seetõttu, et sõdimine ei ole üldjuhul tavakodanike valik ja kui puudub vastav sund, nagu see on omane diktatuurile või mõnele hübriidsele valitsusvormile, jääb valdav enamus ühiskonnast sõjavastasele seisukohale.

Teiseks ei ole demokraatlikus riigis (arvestataval määral) tsensuuri, sõna- ja infovabadus on valdavad.