Briti mereväe kõige arenenumaks allveelaevaks nimetatud alus ei ole võimeline lahinguolukordadele kiiresti reageerima ega ründajate eest põgenema, mida peetakse allveelaeva puhul hädavajalikuks, sest ei suuda saavutada kavandatud tippkiirust, vahendab Daily Telegraph.

Samuti ei suuda HMS Astute hoida kiirust üle 30 sõlme, millega liiguvad mereväe uued lennukikandjad, mida allveelaev kaitsma peaks, sest allikate sõnul on allveelaeval „V8 mootor pisikese Morrise käigukastiga“.

Teised viimastel kuudel ilmnenud probleemid on vee sissevool rutiinsel sukeldumisel, mõnede osade korrosioon (vaatamata sellele, et need on uued), vale tüüpi pliist tuumareaktori jälgimisinstrumendid ning vigane periskoop.

„Need probleemid on palju olulisemad, kui uue klassi tuumaallveelaeva sissetöötamisel ootuspärased nurinad ja tõrked,“ ütles sõltumatu tuumaohutuse analüütik ja insener John Large.

Pärast tellimist 15 aastat tagasi on Astute'iga olnud pidevalt probleeme ning tema kasutuselevõtt on hilinenud neli aastat ja eelarve on ületatud kahe miljardi naela võrra.

2010. aastal sõitis Astute pärast mitmeid juhtimisvigu Skye' saare juures madalikule, mille tagajärjel tagandati laeva komandör, ning eelmisel aastal lasi noorem meeskonnaliige laeval maha vanemohvitseri.