Nüüd, kui Myanmar (varasem Birma) on lõpuks end maailmale avamas, on Briti lennundusentusiastid seal kohe kohal. Väljakaevamist vajab nimelt ligemale 60 sõjaajal kastidesse pandud ja ära peidetud Spitfire-hävitajat.

Briti õhujõud olid lord Mountbatteni käsul 1945. aasta sügissuvel need lennukid kastidesse pakkinud ja kuskile Birmas ära peitnud, kirjutab Briti ajaleht Guardian.

Briti lennukientusiastil David Cundallil kulus 16 aastat, et Myanmari võimudega kokkuleppele saada. Kuni seal valitses läänevastanse sõjaväehunta, oli juurdepääs lennukitele ka enam kui raske. Alles tänavu aprillis, kui peaminister David Cameron käis Myanmaris jõuti asjas kokkuleppele.

Väljakaevamistega alustatakse juba selle kuu lõpus. Täpselt pole ka teada kui mitu Mark 14 Spitfire hävitajat leidmist ootab, kuid vähemalt Myanmari-poolsed kontaktisikud avaldasid arvamust, et lennukeid võib olla isegi 60.

Kui need lennukid ka korda saaks oleks, see juba tohutu edusamm. Kuigi ehitati neid lennukeid omal ajal 20 351, on lennukorras praegu vaid 35. Spitfire-hävitajaid toodeti vaid aastail 1938-1948.

Cundall on lennukite leidmiseks kulutanud ka ligi 160 000 naelsterlingit oma raha, ka on ta leidnud lõpuks sponsori.