Ukraina sõjavägu soovib testida Microsofti HoloLens-virtuaalprille reaalse lahingutegevuse tarbeks.

HoloLensi kandmine aitab tankikomandöril ümbritsevast selget ülevaadet saada ilma sõjamasinast väljumata ja end ohtu seadmata.

See eeldab muidugi, et ta kannab HoloLensiga kiivrit, liigutab pead ja tank on varustatud kaameratega, mis reaalajas pildi prillidesse toimetavad.

HoloLensiga kiivri lahenduse autor on Limpid Armor ja see kannab nime Circular Review System. Tarkvara kogub ja ühendab kaamerate videovood ning saadab need prillidesse, kelle hooleks jääb ainult pead liigutada, et tanki ümber toimuvat jälgida.

Lahendus lubab ka nii omi kui ka vaenupoole esindajaid sildistada (tag), sihtmärke kindlaks määrata ja infot edasi saata.

Limpid Armori toode jõudis avalikkuse ette oktoobris Ukrainas Kiievis toimunud messil Arms and Security 2016, aga välitestis pole see veel viibinud.

Mis see HoloLens oligi?

HoloLens on Microsofti üks ootamatumaid ja samas põnevamaid uusi tooteid. See on prillikomplekt, mis peidab endas Windowsi arvutit (täpsemalt platvorm Windows Holographic, mis on loodud Windows 10 baasil) eesmärgiga nn täiendatud reaalsust pakkuda.

Täiendatud reaalsus tähendab digiobjektide lisamist meie tavavaatevälja, mis näeb kokkuvõttes välja nagu moodne variant kunagisest hittfilmist "Who Framed Roger Rabbit?".

Sellel on teoreetiliselt palju kasulikke rakendusi nii töö, hariduse kui ka meelelahutuse vallas. Näiteks selline võib hittmäng Minecraft välja näha täiendatud reaalsuses, kus meie tavavaateväljas on digiobjekte:

Kunstniku nägemus HoloLensi variandist Minecraftist (Foto: Rootsi Microsoft)

Siiski on kaks probleemi: HoloLens on väga kallis (tarkvaraarendajatele suunatu eksemplar maksab 3000 USA dollarit) ja selle üldine ilmumisaeg lahtine.

Nii ei saa hetkel kuidagi kindlaks teha, kas HoloLens on tõesti midagi vägevat või pigem lihtsalt hea idee, mis reaalselt väärilisi rakendusi ei leia.