Suurim katastroof New-Yorgi börsil

Pöörane spekulatsioon kõikuwate wäärtpaberitega häwitas 50.000 spekulanti ja tõi kahju 100 miljardit krooni. Kas langeb dollari kurss? „Must 24. okt” ei awalda Eestis mingisugust depressiooni.

New-Yorgist, 25.oktoobril. Siinsel börsil oli eile „must päev” ja paanika, millist ei ole nähtud enam maailmasõja puhkemise päewist. Wäärtpaberite kurss üksikutelt aktsiatelt langes kuni 50 dollarini.
Palawikuline paanika kaswas iga minutiga, suurenedes weel eriti selle asjaolu tõttu, et börsi tehnilisel aparaadil käis üle jõu hiigla läbikäik. Aktsiate läbikäik ulatus 12.881.000, mis on rekordarw New-Yorgi börsi ajaloos.

Kui üldine segadus oli jõudnud haripunktini, korraldasid juhtiwad pankiirid nõupidamise, mille tulemusena awaldati rahustaw teadaanne, et mõjuwamad pangad on wõtnud tarwitusele otsustawad kaitseabinõud. See teadaanne mõjus börsi ringkondadele hästi ja börs lõppes enam-wähem rahulikumas meeleolus.

Londoni teade ütleb, et New-Yorgi katastroof ei awalda wist mingisugust mõju Londoni börsimaailma peale. Waatamata spekulatiiwsetele kaotusteleÜhisriikides wõiwat sellest kasu olla isegi New-Yorgi börsile. Üheks New-Yorgi katastroofi tulemuseks olewat aga kindlasti naelsterlingi kursi paranemine wõrreldes dollariga. Wõiwat isegi järgneda Inglise panga diskontoprotsendi alanemine.

Maailma ajalehed ühendawad New-Yorgi pangakrahhile terweid weerge. Igal pool seletatakse, et New-Yorgi börsil pole nähtud 1907. aastast saadik sellist musta päewa. Isegi sõja alguspäewade sündmused kahwatuwat 24. oktoobri sündmuste eest. Arwatakse, et häwitatud on wähemalt 50.000 wähemat spekulanti ja et kogukahju on wähemalt mitu miljardit. Arwud selle kohta kõiguwad igatahes wõimatult. Räägitakse wiiest miljardist kroonist. Aga teiselt poolt arwatakse kahju olewat sada miljardit krooni. Ränka kahju sai m.s. First National Bank’i esimees, kelle käes on 22.000 pangaaktsiat. Kuna aktsiad 24. okt. 500 dollarit tüki pealt alanesid, siis olewat ta kahju 45 milj. krooni.

Nagu kinnitatakse meile pangategelaste ringkondadest, ei awalda New-Yorgi börsi
„must 24. oktoober” Eestis mingisuguseid depressioone. Hoopis wastupidi wõib meie wälislaenu paberite kurss kõwenedagi, kuna pöörane spekulatsioon, mida wiimasel ajal wõis märgata aktsiate ümber suurte diwidendide saamise eesmärgil, nüüd on jõudnud reaktsioonini. Sellele
ebaloomulikule nähtele ennustati juba mõne aja eest katastroofilist lõppu, ja nagu toodud telegrammid nüüd kõnelewad, on see pomm lõhkenud õige rängalt.
Londoni lehed hoiatasid Briti ettewõtteid ja rahaasutusi juba warakult, ja see ei olnud asjata.

Kuna Eestis puudub liikuwa wõi kõikuwa wäärtusega wäärtpaberite börs, siis ei ole loomulikult
siin New-Yorgi krahhi mõju tundagi. (Päewaleht, 27.10.1929)

Kommentaar: suurest depressioonist kujunes ometi üleilmne majanduskaos, mis vallutas ka Eesti majanduse hiljemalt 1930. aasta lõpuks, kui pankrotilaine tõi kogu Euroopas kaasa suure tööpuuduse. Samal ajal tabas veel rängem kaos läänest lahus tegutsenud NSV Liidu majanduskorda, kus 1928 alanud sunduslik kolhooside loomine tõi 1930. aastate alguseks kaasa hiiglasliku näljahäda. Eestile avaldasid mõju mõlemad kriisid.



Atentaat kindral J. Undile

Kindralile lasti kodukoha läheduses kuul selga.
Haawatu wigastus elukardetaw. Kurjategijal õnnestus põgeneda

Neljapäewa õhtul pandi Tallinnnas toime ennenägematu atentaat. Tundmatu kurjategija lasi selja tagant rahulikult oma teed sammuwale 3. diwiisi ülemale kindral J. Undile kuuli, millest tekkinud haaw on niiwõrd raske, et kindrali ellujäämiseks on wähe lootust.

Ametlikult poolt teatatakse meile atentaadi kohta järgmist:

Kella ½ 10 paiku õhtul, kui tänawatel walitses weel
wõrdlemisi elaw liikumine, kuuldus Kreutzwaldi tänawalt
hele rewolwripauk. Paugu peale kohalerutanud
juhuslikud möödaminejad leidsid kõnniteelt ohwitseri wormis isiku, kes osutus kindral Undiks, raske kuulihaawaga seljas.

Ta oli waewalt mõni samm eemal maja nr 23 paraaduksest, kus ta
elutses. Ühtlasi nägid möödaminejad jookstes pimedusse kaduwat isikut, kes kahtlematult osutuski mõrtsukaks. Wiimase jälgimine ei annud mingit tagajärge, sest tagaaetaw kadus arwatawasti politseiaia suunas, kus walitses pilkane pimedus.
(Maaleht 5.04.1930)

Kommentaar: veel 1922–1923 käisid enamlased Eestis ringi revolver taskus, kuigi tabamiskatsetel peetud tulevahetustes sai mõnigi neist ise surma. 1924. aasta järel oli aga enamlaste tegevus Eestis üsna võimatuks muudetud. Kindral Johan Undi tapmisega Tallinnas maksti talle kätte 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatse nurjamise eest. Siis oli Unt parajasti Tallinna garnisoni komandör. Undi tapja jäi tabamata, kuigi on üsna kindel, et mõrva korraldas NSV Liidu välisluure.



Töötute seisukord endiselt lootusetu

Tallinnas 2350 töötut, töösse senini saadetud ainult 398. Walitsus ei anna wälja töödeks määratud summe.

Töötute uusaasta algas sama kurwa ja lootusetuse tähe all, nagu wana-aasta lõppeski. Ei ole ette näha suuremaid hädaabitöid ka lähematel päewadel. Riigikogu määras küll
weel enne pühi töötutele toetuseks ja hädaabitööde korraldamiseks
15,5 milj. senti, kuid walitsus ei anna seda summat wälja.

Haridus- ja sotsiaalminister Hünerson seletas wana-aasta lõpul ajakirjandusele, et sellest summast üldse töötutele toetust ei anta, waid see summa läheb hädaabitööde korraldamiseks, see oleneb sellest, millal majandusminister selleks raha leiab. Nii pole selle summa wäljaandmist hädaabitöödekski niipea loota.

Tallinnas oli 2. jaanuaril registreeritud 2346 töötut, neist 1193 meest ja 1153 naist. Töödele oli 2. jaanuariks saadetud ainult 398 töötut, nendest 225 meest ja 173 naist. (Rahwa Sõna, 3.01.1931)

Kommentaar: kuigi 1931. aastal oli enamik Eesti rahvastikku veel talupidamisega seotud ja suutis end ise ära toita, tabas kriis eriti rängalt linnades elavaid inimesi. Muidu olid probleemid üsna sarnased 2009. aasta Eestiga. Valitsusel olid näpud põhjas, töötute mass aga nõudis tööd ja leiba. Majanduskriis kasvas 1932. aastal ulatuslikuks põhiseaduskriisiks ja viis vaikiva ajastu kehtestamiseni 1934.



Oportunistline pesa Tomski nõukogude-parteikooli eesti osakonnas

Koondada kõik jõud parteikooli kindlustamisele pärast
tema puhastamist oportunistidest

Läinud talwel oli Tomski nõukogude-parteikooli eesti osakonna töös terwe rida suuri puudusi ja lõhesid, mis tingitud endise oportunistlise juhtimise wigadest, klassiliini moonutamisest.

Selle oportunistlise poliitika ja juhtimise tõttu pugesid kooli oportunistlised ollused,
kulakute wõsud, sotsialistlise ehitustöö desertiirid jne.

Seltsimehed, kes algasid wõitlust endise oportunistlise poliitika wastu, tegid awalikuks terwe oportunistide ja kulakute pesa, kes oli tunginud eesti osakonda.

Toome neist ainult mõned silmatorkawamad eksemplarid. Kollamets, kulaku poeg, kes tuli kooli kehwiku nime all. Kollamets astus koolis tihti oportunistliste kõnedega wälja. Ta seletas, et „1861. aasta reform andis talupoegadele rohkem, kui nõukogude walitsus kollektiviseerimisega”.
Seega tegi see kulakute agent otsekohest kihutustööd kollektiviseerimise wastu kulakutelt
laenatud hüüdsõnadega. (Leningradis ilmunud eestlaste ajaleht Edasi, 27.08.1931)

Kommentaar: kuna idapiiri taga elas 1926. aastal veel 154 000 eestlast, siis nende saatust ei saa Eestist lahus vaadata. 1931. aastaks oli „kulakluse klassi likvideerimine” saavutanud juba hüsteerilisi mõõtmeid, mis 1937–1938 tipnesid veel suure terroriga. Seda, kui palju idaeestlasi stalinlikes massimõrvades hukka sai, on seniajani võimatu öelda. Ainuüksi 1937. aastal mahalastud eestlasi loetakse kokku ligemale 7000. 1943. aastal tõid Saksa võimud osa Peipsi-taguseid eestlasi Eestisse, enamik on aga siia naasnud nähtavasti pärast sõda.



Kohw toimetatakse raudteejaama.

Mitte igalpool ei ole teed kõlvulised autosõiduks. Primitiivne härjavanker tihti osutub võrratuks veoabinõuks farmerile, eriti mägestikumail, kus kasvavad väärtuslikumad kohvisordid.

Koffeinita, ehtsa oakohvi – Hag-kohvi – valmistamiseks tarvitatakse kõige peenemaid, valitud, kõrgemaa kohvisorte – sellest oleneb Hag-kohvi võrratu peen maik, millest vaimustub iga asjatundja.

Seejuures Hag-kohv sugugi ei sisalda koffeiini

HAG-KOHW.