Fabius tõrjus igasugused paralleelid lääneriikide missiooniga Afganistanis, vahendab BBC News.

„Hiljem võime me tulla seljatagust toetama, aga meil pole mingit kavatsust igavesti jääda,“ ütles Fabius, kelle sõnul oleks siis, kui Prantsusmaa poleks sekkunud, olnud oht, et islamistid oleksid jõudnud Mali pealinna Bamakosse, millel oleksid olnud õõvastavad tagajärjed.

Fabiuse sõnul peatas Prantsusmaa sekkumine islamistide liikumise lõuna suunas.

Mali armee ohvitser ütles laupäeval, et tema hinnangul on tapetud üle saja mässulise. Alates Prantsusmaa interventsiooni algusest reedel on hukkunud vähemalt 11 Mali valitsusvägede sõdurit ja Prantsuse helikopteripiloot.

Inimõigusteorganisatsioon Human Rights Watch usub, et Konna linna tagasivallutamise käigus Mali valitsusvägede poolt hukkus kümme tsiviiliskut, sealhulgas kolm last.

Islamistid ja sekularistlikud tuareegi mässulised kasutasid ära kaose, mis järgnes sõjaväelisele riigipöördele, ja vallutasid eelmise aasta aprillis Mali põhjaosa. Peagi võtsid islamistid kontrolli peamiste linnade üle omale ja tõrjusid tuareegid kõrvale.

Üks islamistide rühmitustest, Ansar Dine, hakkas eelmisel nädalal edasi lõuna poole liikuma ja vallutas strateegiliselt tähtsa Konna linna. Mali valitsusväed võtsid Prantsusmaa toetuse abil õhust linna tagasi.

Prantsusmaa kaitseminister Jean-Yves Le Drian ütles, et Prantsusmaal asuvast baasist startinud neli hävituslennukit Rafale ründasid ja hävitasid mässuliste väljaõppebaase ja logistikakeskusi Gaos, mis on terroristidele tagalaks.

Gao on olnud mitu kuud Lääne-Aafrika ainsuse ja džihaadi liikumise (MUJAO) käes. Koos Ansar Dine'iga püütakse Põhja-Malis kehtestada islamiseaduste äärmuslikke vorme.

Prantsusmaa presidendi residentsi Élysée palee anonüümseks jäänud ametnik ütles pühapäeval agentuurile AFP, et Prantsusmaa relvajõude üllatas mässuliste vastupanu kvaliteet ja relvastus.

Ansar Dine'i pressiesindaja sõnul keskendusid Prantsuse õhurünnakud kolmele piirkonnale: Konnale, Douentzale ja Léréle. Hiljem teatati aga, et Prantsuse lennukid pommitasid ka Mali põhjaosa linna Kidali, mida peetakse Ansar Dine'i ja selle juhi Iyad Ag Ghaly peakorteriks.

Kartes Prantsuse õhurünnakuid, on islamistid lahkunud ajaloolisest Timbuktu linnast, teatas Sahara Media naaberriigis Mauritaanias.

Prantsusmaa saatis Mali keskossa Moptisse ja pealinna Bamakosse 550 sõjaväelast. Nad ühinevad Mali naaberriikide Nigeri, Burkina Faso, Nigeeria ja Togo sõduritega, kellest osa peaks Malisse saabuma mõne päeva jooksul.

Suurbritannia toetab Prantsusmaa jõupingutusi kahe transpordilennukiga C17 ning Fabiuse sõnul on materiaalset toetust tulnud ka USA-lt, Taanilt ja teistelt Euroopa riikidelt.

Lääne-Aafrika islamistide käes on endiselt mitmeid prantsuse pantvange. Neid ja muid Prantsuse sihtmärke on ähvardatud kättemaksuga.

Laupäeval tugevdati kogu Prantsusmaal julgeolekumeetmeid.