„Halvem tehnoloogia, väiksemad kulutused, vähem sõdureid. Paberil ei ole Venemaal NATO vastu võidušansse,“ märgib Poola uudistekanali portaal UNIAN-i vahendusel.

NATO kaitsekulutused on vaatamata kahanemisele 950 miljardit dollarit, samal ajal kui Venemaa omad alla 90 miljardi dollari, millel on tohutu mõju kaitsevõimele, teatab TVN24.

NATO armeedes teenib kokku 3,5 miljonit sõdurit, Vene omas 766 000. Alliansil on 14 000 lennukit ja helikopterit, Venemaal 2500. Sõjalaevu on NATO-l 900, Venemaal vaid 250.

Lisaks sellele on alliansil ligi kaks korda rohkem tanke ja soomukeid ning kogu tehnika on märkimisväärselt uuem kui Venemaal, kus suurema osa tehnikast moodustab veel Nõukogude Liidu ajal välja töötatu.

Samas märgitakse analüüsis, et Venemaa peamine eelis NATO ees on see, et Kreml võib oma poliitikat iseseisvalt otsustada, samas kui allianss peab kõik kooskõlastama kõigi liikmesriikidega, mis võib mõnikord aega võtta lausa aastaid.

„NATO ja Venemaa jõudude võrdlus viib ühemõtteliselt mõttele, et konventsionaalses sõjal see allianss võidaks. Vastasseis ei oleks nii ühepoolne kui kõigi varasemate konfliktide puhul, milles lääs on alates
külma sõja lõppemisest osalenud ning millega avalik arvamus juba harjunud on. NATO kannaks kindlasti tuntavaid kaotusi, kuid tuleks välja võitjana,“ kirjutab TVN24.

Samas võib relvastatud konflikt venelastega viia tuumarelvade kasutamiseni, mis ähvardab kogu inimkonna hävitada.

„Venemaa kehtiv sõjaline doktriin näeb ette, et tugevamate konventsionaalsete sõjaliste jõudude rünnaku puhul jätab Moskva omale õiguse vastata tuumarelvaga. See tuleneb just nimelt praegusest jõudude ebavõrdsusest NATO-ga. Need, kes võtavad Kremlis otsuseid vastu, tunnistavad oma konventsionaalsete relvajõudude nõrkust,“ märgib TVN24.