Antiikmütoloogia rääkis, et surnuteriiki ehk allmaailma valitseb jumalana Hades (ehk Pluto). Surnuteriiki ümbritsevast Styxi jõest aitas üle paadimees Charon, samas kui kolmepäine koer Kerberos valvas, et keegi elavate hulka ei naaseks. Paljudel teistel rahvastelgi olid omad surnuteriigi jumalad - soomlastel Tuoni, skandinaavlastel Hel, egiptlastel Osiris, jne. Kristlastel mõistagi Saatan.

Soomlaste ja eestlaste pärimuses käis vastavalt Tuonelas ära Väinämöinen ja Põrgus Kalevipoeg.  Kalevipoeg aga kaotas Kääpa jões mõlemad jalad ja sattus Põrgu värava valvuriks. Ja seal olevat ta tänase päevani.

Orpheus, Herakles, Aeneas, Odüsseus
Orpheus ja hiljem ka Herakles olevat sisenenud allmaailma Tenaroni koopa kaudu Peloponnesosel. Aeneas olevat käinud allmaailmas Avernuse järve kaudu Napoli esisel, Odüsseus aga Acheroni järve kaudu Kreekas:

Sitsiilial asuvat Etna vulkaani kraatrit on peetud sissepääsuks surnuteriiki, Islandil on samasuguseid legende seostatud Hekla vulkaaniga.

Keset Rooma foorumit olevat aga veel üks sissepääs Lacus Curtius, kuhu keskaegse legendi järgi olevat ratsutanud sõdur nimega Curtius, kadudes sinna jäljetult:

Põrguväravad

Kuulsamaid keskaegseid "põrguväravaid" asub Donegalis Iirimaal: Lough Derg.

Türkmenistanis Darvaza kraatrit:
USA-s Pennsylvanias asuv Hellam on saanud mainet kohana kus asuvat lausa seitse põrguväravat:

History Channel

2010. aastal käis ka History Channel eraldi uurimas igasuguseid võimalikke põrguväravaid: