Põhja-Korea riigitelevisioon teatas reedel, et katsetus tõstis riigi tuumaarsenali taset ning on osa Põhja-Korea vastusest rahvusvahelistele sanktsioonidele, mis kehtestati pärast varasemat tuumakatsetust ja kaugmaaraketi väljalaskmist jaanuaris ja veebruaris, vahendab Associated Press.

Põhja-Korea teatas, et jätkab jõupingutusi oma tuumarelvade kvantiteedi ja kvaliteedi parandamiseks.

Riigitelevisiooni teatel "uuriti ja kinnitati" reedese tuumakatsetuse abil ballistilistele rakettidele monteerimiseks mõeldud tuumalõhkepea erilisi omadusi. Mingit radioaktiivset leket ega kahjulikku keskkonnamõju katsetus väidetavalt ei põhjustanud.

Põhja-Korea teatel näitab katsetus, et riik on valmis vastulööki andma, kui vaenlased, sealhulgas USA, teda provotseerivad.

Varem teatati, et Põhja-Koread kahtlustatakse viiendas tuumapommi katsetamises pärast seda, kui tuvastati ligikaudu 5,3-magnituudine maavärin testimiskoha lähedal Punggye-ri piirkonnas.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap sõnul,toimus "kunstlik värisemine", vahendab BBC.

Lõuna-Korea valitsuse anonüümne allikas kinnitas, et see on väga tõenäoline, et maavärina põhjustas tuumakatsetus.

Lõuna-Korea president Park Geun-hye nimetas toimunut enesehävituslikuks teoks, mis näitab Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uni maniakaalset hoolimatust.

Lõuna-Korea staabiülemate komitee teatas, et plahvatuse võimsuseks hinnatakse kümme kilotonni, mis on jaanuaris toimunud eelmise katsetusega võrreldes kahekordne. Siis teatas Põhja-Korea, et katsetas vesinikupommi, kuid paljud analüütikud kahtlevad selles.

Viimased satelliitfotod ja luure on samuti näidanud aktiivsuse kasvu Punggye-ri piirkonnas, kus Põhja-Korea viis läbi oma varasemad katsetused.

USA geoloogiateenistus (USGS), mis jälgib globaalset seismilist aktiivsust, teatas reedel hommikul, et maavärin selles piirkonnas sai olla tingitud ainult "plahvatusest".

Reedel tähistatakse Põhja-Koreas kehtiva režiimi alguse aastapäeva ning spekuleeritakse, et tuumakatsetus oleks Põhja-Korea stiilis sagedane sõjalise jõu demonstratsioon.